Ginekološke infekcije koje vrebaju tokom leta

0
Zbog čega je važno da po izlasku iz vode obučete suv kupaći kostim i da oprezno koristite tampone u danima ciklusa, ali i da li je plivanje bezbedno za trudnice objašnjava naš stručni saradnik.
Foto: Shutterstock, Luka Šarac
Foto: Shutterstock, Luka Šarac

Infekcije urogenitalnog trakta kod žena veoma su česte i mogu biti izazvane brojnim infektivnim agensima - gljivicama, bakterijama, virusima. Tokom leta ove vrste infekcija znatno su češće zbog veće izloženosti faktorima rizika kao što su boravak u hladnoj i ponekad nedovoljno bakterijski i hemijski ispravnoj vodi, vlažan kupaći kostim, prekomerno sunčanje i drugi vidovi ponašanja koji smanjuju imunološko stanje organizma. Moram napomenuti da su tokom leta češće pojave seksualno prenosivih infekcija.

 

OPASNOST OD INFEKCIJA

Najučestalija infekcija sa kojom se žene sreću jeste gljivična infekcija izazvana Candidom albicans. Toplo vreme, vlažan veš i povećan unos ugljenih hidrata uz promenu kiselosti vagine i pad imuniteta, pogoduju razvoju ove infekcije. Karakterišu je pojava pojačanog beličastog sekreta, svraba, neprijatnosti, crvenila spoljašnih genitalija, a ponekad i smetnje pri mokrenju. Vrlo često ova infekcija može biti i asimptomatska. U terapiji se koriste brojni antimikotici o kojima se treba posavetovati sa svojim ginekologom. Za prevenciju savetujem da se po izlasku iz vode obuče suv kupaći kostim, zatim nošenje pamučnog veša i korišćenje samo svog peškira koji treba biti suv.

Bakterijska infekcija stafilokokom može zahvatiti spoljašnje genitalije, praćena je otokom, crvenilom, pojavom gnojnih promena na koži i bolom. Može biti češća nakon depilacije zbog oštećenja površinskog sloja kože i folikula dlake. Leči se antibioticima koje propiše ginekolog, nakon potvrde da se radi o ovoj infekciji.

Escherichia colli takođe je čest uzročnik urogenitalnih infekcija kod žena. Osim neprijatnosti i pojačanog sekreta, simptomi su i tegobe u vidu učestalog mokrenja praćenog peckanjem i bolom. Pored bakterijskog pregleda vaginalnog brisa potrebno je uraditi urinokulturu, a terapiju će ordinirati lekar prema antibiogramu.

 

ŠTA JE TOKSIČNI ŠOK

Najteže akutno oboljenje izazvano Staphylococcus aureusom je toksični šok. Ovo stanje može se javiti u vreme mesečnog ciklusa i vezano je za korišćenje tampona. Karakteriše ga visoka temperatura, osip po koži i brojni sistemski simptomi. Mudro je savetovati žene da u danima ciklusa, a posebno u letnjim mesecima i tokom boravka na plaži redovno menjaju tampone i nikako ih ne koriste tokom noćnog odmora.

 

SAVETI ZA TRUDNICE

Posebnu pažnju tokom letnjih meseci i boravka na moru ili bazenu treba da obrate trudnice i žene u danima mesečnog ciklusa jer su one posebno izložene riziku od pojave infekcije. Plivanje je zdravo za trudnicu koja nema rizičnu trudnoću, ali po izlasku iz vode savet je da obuče suv kostim i da se ne izlaže suncu. Žene u danima ciklusa treba izuzetno da vode računa o higijeni, a prekomerno izlaganje suncu može pojačati krvarenje.

 

VAŽNA NAPOMENA

Bitno je naglasiti da se nelečene infekcije donjeg genitalnog trakta mogu proširiti i zahvatiti matericu, jajovode i jajnike i izazvati zapaljenja u maloj karlici koja se teško leče i ostavljaju trajne posledice na zdravlje žene. Zato je savet svim ženama da se u slučaju pojave tegoba odmah obrate ginekologu kako bi dobile pravovremenu i adekvatnu terapiju.

 

 

Džesika Alba: Zdravom ishranom protiv infekcija

 

Lepa glumica Džesika Alba (32) dobila je tokom 2007. genitalni herpes od svog bivšeg partnera Derika Džetera. Iako ona nije govorila o tome, njen bivši asistent rekao je da joj je nabavljao specijalni lek koji se inače propisuje za ovu virusnu polnu infekciju. Džesika se poslednjih godina okrenula zdravoj ishrani koja joj je znatno pomogla da ojača i svoj imuni sistem, pa je zbog toga osnovala firmu i pokrenula liniju zdravih proizvoda The Honest Life, a u međuvremenu sa suprugom Kešom Vorenom dobila je ćerke Honor i Heven.

 

Piše: Dr Milan Brakus

TAGOVI: Living
makonda-tracker