NEMA MU RAVNOG

Liči na Žerbo ali je mnogo ukusniji: Stari recept za kolač koji svaka domaćica treba da ima u svesci

6

Legenda kaže da su srpske domaćice kreirale recept za ovaj kolač

Mađarica kocke - stari recept za srpski specijalitet
Mađarica kocke - stari recept za srpski specijalitetfoto: Youtube/printscreen/MTVA - tv műsorok, filmek, zene

Ako ste pomislili da Mađarica ima veze sa Mađarskom, prevarili ste se - ovaj kolač je zapravo tradicionalni, starinski srpski specijalitet.

 

Dok svojim izgledom podseća na doboš tortu, recept za Mađaricu je autentično srpsko čedo.

 

Legenda kaže da su srpske domaćice kreirale recept za ovaj kolač inspirisane poslasticama kao što je pomentu doboš torta i žerbo kocke.

 

Sastojci za mađaricu:

 

100 g masti

600 g brašna

200 g šećera

kašićica sode bikarbone

prstohvat soli

2 jaja

1 čaša kisele pavlake

 

Mađarica kolač isečen na kocke
Mađarica kolač isečen na kockefoto: Youtube Printscreen/Bebepiskóta

Fil:

 

400 g šećera

1 l hladnog mleka

100 g brašna

50 g kakaa u prahu

 

Glazura:

 

4 kašike ulja

200 g čokolade za kuvanje

 

 

Priprema:

 

  • Prethodno zagrejte rernu na 180°C i pripremite dva velika pleha za pečenje sa papirom.
  • U posudi utrljajte mast u brašno, dodajte sve suve sastojke, i pažljivo ih promešajte.
  • Umutite jaja, pa ih dodajte smesi, zajedno sa pavlakom, dok ne dobijete masnu i tešku smesu koju možete lako razvaljati, a da se ne raspada.
  • Zamesite testo i podelite ga na šest jednakih delova. Svaki deo testa razvaljajte u pravougaonik debljine oko 2 milimetra, prethodno posut brašnom.
  • Pažljivo prenesite svaku koru na pleh za pečenje i pecite 5-8 minuta. Kore ne smeju potamneti, zato ih redovno proveravajte.
  • U međuvremenu, pripremite fil tako što ćete pomešati šećer, kakao i brašno. U šerpu stavite da se kuva mleko sa ovom smesom, neprestano mešajući dok se ne zgusne.
  • Nafilujte vrućim kremom svaku koru, pritiskajući ih nekim težim predmetom da se bolje spoje.
  • Ostavite mađaricu da se ohladi na hladnom mestu, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
  • Pripremite glazuru tako što ćete rastopiti čokoladu na pari, dodati ulje, dobro promešati, pa preliti preko gornje kore.
  • Nakon što se glazura ohladi, secite mađaricu na kocke i poslužite je.

 

 

Bonus video

 

makonda-tracker