LAGAN RUČAK

Zdravo, brzo i UKUSNO: Pljeskavice od TIKVICA po receptu koji svakome uspe iz prve

0

Ako želite nešto zdravije da pojedete, pravi izbor su pljeskavice od tikvica koje se mogu praviti kao dodatak jelima ili samostalno jelo

Pljeskavice od tikvica - recept za zdrav ručak
Pljeskavice od tikvica - recept za zdrav ručakfoto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Pljeskavice od tikvica su osvežavajući i hranljiv dodatak svakom obroku - bilo da je u pitanju doručak, večera ili predjelo, a spremljene po ovom receptu idealne su i kao obrok za sebe.

 

Ovo jelo predstavlja ukusnu alternativu klasičnim pljeskavicama, pružajući bogatstvo sočnosti i nutritivnih vrednosti.

 

Zahvaljujući neutralnom ukusu tikvica, savršeno se kombinuju sa različitim sastojcima, stvarajući harmoniju ukusa koja će oduševiti sva nepca. 

 

Sastojci:

 

  • 1 jaje
  • 4 kašike sitnog kukuruznog brašna
  • 1 tikvica
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo bibera
  • pola kašičice soli

 

Ukusne pljeskavice od tikvica
Ukusne pljeskavice od tikvicafoto: Shutterstock/Anastasia_Panait

 

Priprema:

 

  • Oprane i oljuštene tikvice izrendajte na sitno. Stavite ih u cediljku, posolite malo i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi otpustile višak tečnosti. Nakon toga, rukama iscedite što više tečnosti iz tikvica i prebacite ih u veliku posudu.
  • Dodajte preostale sastojke u posudu sa tikvicama, zajedno sa malo soli i bibera. Dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine i dok brašno ravnomerno prekrije tikvice, tako da smesa postane kohezivna.
  • U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Rukama oblikujte smesu u okrugle pljeskavice i stavite ih u zagrejani tiganj. Pecite pljeskavice od tikvica 2 do 3 minuta sa jedne strane, pa ih zatim okrenite i pecite dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje.
  • Kada su gotove, prebacite pljeskavice na papirne salvete ili ubrus kako bi upile višak ulja. Posolite ih odmah pre služenja kako bi dodali savršen ukus.

 

 

Bonus video:

 

makonda-tracker