BEZ GLADOVANJA

Ona ima 58 godina i zovu je – TELO! ALKALNA DIJETA je najveća tajna manekenke koja izgleda decenijama mlađe

0

Kako je moguće da, dok godine prolaze, El Mekfirson izgleda – identično? Ovaj način ishrane mogao bi da bude odgovor...

foto: Gilles Bensimon / BEEM / Beem / Profimedia
foto: Gilles Bensimon / BEEM / Beem / Profimedia

Supermodel El Mekfirson oduvek se izdvajala iz mase svojih koleginica, ali otkako je u pedesetim godinama, o njoj se sve češće piše kao o pravom čudu. Manekenka na prvi pogled izgleda kao da je u dvadesetim ili tridesetim godinama, a ističe da sve duguje zdravom životu.


El je još od 1989. u medijima poznata kao "Telo", kako ju je nazvao magazin Time, a iza sebe ima decenije saradnje s najpoznatijim modnim i kozmetičkim brendovima, kao i sopstvene uspešne kompanije i brojna priznanja.

 

Danas, kada se bliži njen 59. rođendan, El izgleda maltene identično kao osamdesetih i devedesetih, a više puta je naglasila da na tome ne zahvaljuje hirurzima već svojim mudrim odlukama u životu. Pored toga što oduvek redovno trenira, ova mama dvoje dece ističe da je 80 posto vremena na alkalnoj dijeti.

 


Ona pokušava da se pridržava izbalansirane ishrane, sa što više presne, veganske i 100% organske hrane, a ponekad se počasti sirom i mesom.
Više puta je El Mekfirson istakla da nije ljubiteljka rigoroznih dijete koje garantuju brze rezultate, a pre leta obavezno eliminiše iz ishrane šećer i pšenicu.


Alkalna dijeta – šta treba da znate


Alkalna dijeta zapravo predstavlja grupu povezanih režima ishrane, a zasniva se na tvrdnjama da je potrebno unositi kiselo-bazne namirnice, kao i da je neophodno da odnos hrane koja se konzumira bude 4:1 u korist alkala.


Na taj način se smanjuje kiselost svih telesnih tečnosti, a samim tim je manji i rizik da će doći do razvoja gljivičnih infekcija. Takođe, smanjivanje kiselosti često se smatra prevencijom teških oboljenja, a istraživanja su pokazala da ovakva ishrana dovodi i do ubrzanog mršavljenja jer organizam funkcioniše efikasnije zahvaljujući zdravom pH odnosu.

 

Ova dijeta se u najvećoj meri temelji na vegeterijanskim principima ishrane, pre svega povećanom unosu svežeg voća i povrća. Preporučuje se da 80 odsto hrane koja se jede bude iz grupe baznih namirnica, a 20 posto visokoproteinska i iz ostalih "kiselih grupa".


Kako vreme odmiče, kada utvrdite da se odnos kiselosti tela poboljšao, možete odnos kisele i bazne hrane da smanjite na 65:35%.

 

El Mekfirson
foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Kako se drži alkalna dijeta?


Jedite hranu koja sadrži cele proizvode, odnosno iskoristite celokupan vitaminski sastav hrane. To znači da ćete jesti povrće, voće, orašaste plodove, začine, korenaste useve...


Pijte što više vode, jer ćete tako ubrzati metabolizam, a od poželjnih tečnosti tu su još limunada, čaj od đumbira, zeleni čaj... Ovo su sve visokoalkalna pića, koja će smanjiti osećaj gladi, pružiti energiju i osvežiti organizam.


Smanjite unos ribe, mesa, žitarica i testenine, jer su sve ove namirnice vrlo kisele. Ipak, ne izbegavajte ih u potpunosti jer su i one potrebne telu.
Izbacite iz ishrane prerađenu hranu, šećer, belo brašno i kofein.

 

Šta obavezno jesti na alkalnoj dijeti?


Namirnice koje poboljšavaju efekte alkalne dijete su:

 

  • kelj
  • banane
  • zelena repa
  • kivi
  • celer
  • spanać
  • šargarepa
  • plavi patlidžan
  • brokoli
  • jabuke

 

 

Doručak El Mekfirson


Poznata manekenka ističe da dan počinje čašom vruće vode s limunom, nakon čega pije biljne suplemente koji obilju vitaminima, mineralima i probioticima, a zatim i mača čaj.


Ukoliko se oseća naduto, nakon toga popije i malo jabukovog sirćeta razmućenog vodi, a tokom dana popije još tri litra vode.


Doručak joj se razlikuje svakog dana, a obično jede:

  1. čia puding sa đumbirom, cimetom i muskatnim oraščićem
  2. zobenu kašu s mlekom od konoplje
  3. voće
  4. poširana jaja i avokado

Ručak El Mekfirson


Manekenka obožava sirovu hranu, pa uglavnom jede lagano za ručak, mahom povrće ili povrće kuvano na pari.


Ne voli crveno meso ni živinu, pa češće jede ribu, uglavnom sa salatom od cvekle. Takođe, rado pomeša spanać, kelj, krastavac, kupus, avokado, korijander, semenke bundeve i suncokreta i uz malo maslinovog ulja napravi salatu koja je brzo zasiti, a nekad joj doda i sardine.

 

El Mekfirson
foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Večera El Mekfirson


Što se tiče večere, i ona je u najvećoj meri zasnovana na biljnoj ishrani, a najviše voli vegansku picu, brancin sa grčkom salatom, testeninu sa bundevom, jaja s povrćem, humus...

 

 

makonda-tracker