Ona jača zaštitnu funkciju kože, hidrira, štiti je od starenja i smanjuje pojavu ekcema i psorijaze. Osim toga reguliše ph našeg tela.
Zapravo, alkalna dijeta i nije neko revolucionarno otkriće. Ovakav režim ishrane datira iz 20-ih godina prošlog veka. Od tada je prisutna, samo pod različitim imenima.
Alkalna dijeta se u mnogo čemu razlikuje od popularnih dijeta za mršavljenje. Bazira se na pravilnom unosu kiselo-baznih namirnica tokom dana, koje bi trebalo da su u razmeri 4:1 u korist alkala.
Alkalna dijeta podrazumeva dnevni unos u razmeri 75% sirove hrane i 25% kuvane hrane.
Kisele namirnice
meso: svinjetina, teletina, govedina, živinsko meso, tunjevina, divljač, rakovi, školjke, mesne prerađevine, sardine iz konzerve
voće: šljiva, mandarina, maline, brusnica, višnje, nar, ananas, jabuka, breskva,kajsija, grejpfrut, jagode, ribizle, kajsije, papaja, trešnje
Bazne namirnice
beli luk, brokoli, crni luk, đumbir, morske alge, krompir, patlidžan, karfiol, blitva, prokulice, kelj, korijander, vlasac, šargarepa, sveže paprike, kupus, spanać, zelena salata, pasulj, crna rotkva, bundeva, lubenica, krastavac, celer, artičoka, gavez, ren, maslačak, rotkvice, repa, pastrnak, banana, kokos, smokve, avokado, limeta, limun, pomorandže, mango, kruške, seme bundeve, mak, kesten, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, bosiljak, timijan, ječam, ovas, proso, sojino mleko, morsa so, zeleni čaj, jabukovo sirće
Alkalna dijeta je prilično fleksibilna tako da sami kreirate svoj jelovnik za svaki dan. Jedino o čemu treba voditi računa je odnos hrane na tanjiru u toku obroka.
.