obavezno probajte

Za mučnine, ublažavanje bola, protiv bolesti srca... Čaj od MOĆNE biljke koja nam je svima dostupna, a utiče NEVEROVATNO

0

Ne samo što utiče pozitivno na jačanje našeg imuniteta, ovaj prirodni čaj moćan je za razne aspekte našeg zdravlja, pa čak omogućava i da — smršamo!

foto: peterzsuzsa/Shutterstock
foto: peterzsuzsa/Shutterstock

Đumbir se već vekovima i vekovima koristi kao moćan začin, ali i biljka koja je savršeno zdrava i supermoćna za organizam. Bilo da koristite koren ili plod, đumbir daje specifičan ukus mnogim jelima, a ujedno je i drevna biljka koja može pozitivno uticati na brojne aspekte zdravlja.

 

 

Ispijanje čaja od đumbira može vam pomoći od mučnine do prevencije raznih hroničnih bolesti.

 

  • Mučnine

 

Odavno je poznato da je đumbir odličan za mučnine kod trudnica (jutarnje ili u bilo koje drugo doba dana), ali on je dobar i za mučnine koje imate dok se vozite autobusom ili nekim drugim tipom prevoza koji vam ne odgovara. Čaj od đumbira je prevencija za povraćanje, vrtoglavice ili hladan znoj.

 

  • Srčane bolesti

 

On je i prevencija protiv bolesti srca! Pijte ovaj čaj za bolju cirkulaciju, snižavanje holesterola, sprečavanje srčanog napada, snižavanje krvnog pritiska...

 

limun, Đumbir, med
foto: Profimedia
  • Ublažavanje bola

 

Jedna studija pokazala je da čaj od đumbira snižava bol, kao i menstrualne grčeve, bolove u mišićima, kod glavobolja...

 

  • Imuni sistem

 

Veruje se da antioksidanti u đumbiru ojačavaju imunitet, smanjuju stres... Inhaliranje čajem od đumbira se ublažava začepljenost nosa i sinusa, kao i ostali respiratorni problemi ili alergije!

 

Osim toga, on je odličan i za mršavljenje!

 

Istraživanje iz časopisa Metabolizam iz 2012. tvrdilo je da su učesnici uspeli da umanje osećaj gladi zahvaljujući đumbiru, što im je pomoglo da zadrže zdraviji način prehrane. Samo nekoliko godina kasnije (2014) Journal of Science and Food Agricultural podržao je tu teoriju istraživanjem koje tvrdi da "dodatak đumbira suzbija gojaznost indukovanu dijetom s velikom masnoćom." Naučnici su smatrali da su dnevne doze čaja od đumbira obećavajući dodatak za suzbijanje gojaznosti.

Priprema čaja od đumbira:

 

Svež komad đumbira operite, pa narendajte oko pola kašičice ili naseckajte nožem. Vodu zagrejte, pa kad je vruća, dodajte đumbir i ostavite da odstoji desetak minuta.

 

Pre nego što popijete čaj, ocedite đumbir. Možete, po želji, dodati i malo meda ili limuna, jer to neće poništiti moć đumbira.

 

Pripazite pri količini: nemojte piti litre čaja dnevno, iako je zdrav. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim doktorom.

 

 

makonda-tracker