mnogi se kunu u nju

I protiv bora i za vitku figuru: Jednostavna dijeta kraljice Leticije u kojoj nema ni sata gladovanja

3

Španska kraljica poznata je po vitkom stasu, koji postiže uz pomoć napornog vežbanja, ali i zahvaljujući načinu ishrane koji deluje pozitivno na više načina

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kraljica Leticija od Španije poznata je kao jedna od najbolje odevenih žena planete, ali nije samo izuzetan stil ono što je izdvaja kada je reč o izgledu —tu je i njena bujna kosa, besprekorna koža i vrlo vitka figura.


Kako su svojevremeno pisali španski mediji, za to je zaslužan način ishrane, ali i kompletan životni stil supruge Felipea VI.

 

Leticija je pre nekoliko godina bila na meti neukusnih komentara da je premršava, a ona je istakla da to nije istina i da vodi zdrav život i pridržava se zdrave ishrane.


Nemam nikakav problem. Jedem mnogo. Jednostavno sam takva, ovo je tip mog tela — objasnila je kraljica Leticija.

 

Španska kraljica Leticija, Kraljica Leticija
foto: Andrews Archie/ABACA, abaca press / Profimedia

Ipak, pored toga što joj je priroda bila naklonjena, španska kraljica pažljivo bira hranu, a jedan pogled na njene ruke kada nosi kratke rukave ili bretele otkriva da ona često provodi vreme u teretani.


Kraljica svaki drugi dan radi vežbe snage — otkrio je jednom prilikom Leticijin bivši lični trener Hose Ignacio Hernandez Koronado. — Uvek ih preporučuje. Ako je kralj slobodan, i on joj se pridruži u teretani.

 

Malo je poznato da španska kraljica ima svoju godišnju platu, koja iznosi 139.610 evra, a od nje ulaže u svoje zdravlje i izgled: ide na časove joge, zumbe, kupuje opremu za teretanu i uvek ima ličnog trenera.


Kako je kraljičin bivši trener ispričao, ona radi kombinaciju vežbi za bicepse i ramena, a ne zapostavlja ni tricepse, jer joj je vema važno da ima zategnute ruke.

 

Španska kraljica Leticija
foto: Profimedia

Zavisna je od sobnog bicikla, koji vozi dok sluša muziku da bi zagorela još više kalorija — otkrio je Hose Ignacio.


Što se tiče ishrane, Leticija se pridržava Perikone dijete, režima ishrane koji je nazvan po poznatom nutricionisti dr Nikolasu Perikoneu, čije preporuke prate Kejt Mos i Gvinet Paltrou.

 

Perikone dijeta


Ovakav način ishrane podrazumeva tri koraka: posebnu dijetu, dodatke ishrani i primenu na koži. U pitanju je dijeta koja se često preporučuje kao najbolja moguća za zdravu, zategnutu i sjajnu kožu, a garantuje i brzo mršavljenje i održavanje normalne težine.

 

Španska kraljica Leticija, Kraljica Leticija
foto: Profimedia

Šta sme da se jede na Perikone dijeti?


U najvećoj meri se koristi riba, kao i druge namirnice bogate omega-3 mastima i proteinima. Preporučuju se još: belance, zeleno povrće, orasi, pasulj, mleko i mlečni proizvodi, citrusno voće, masline, paradajz, jabuke, nektarine i breskve, dinja, kivi... Tu je i hrana koju je dr Perikone izdvojio kao vrlo poželjnu zbog visokog udela vlakana, antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina: crni i beli luk, heljda, ječam, ljuta paprika, koštunjavo voće i semenke, plavo-zelene alge, asai bobice, klice pšenice, praziluk i jogurt.

 

losos
foto: Shutterstock

Šta ne sme da se jede na Perikone dijeti?


Zabranjene namirnice su: hleb, testenina, pirinač, šećer, kafa, pica, crveno meso, maslac, margarin, banane, bundeva, lubenica, šargarepa, kukuruz, krompir i alkoholna pića.

 

Zašto?


Osnovni princip ove dijete jeste vođenje glikemijskim indeksom namirnica — zato među zabranjenima ima i nekih namirnica koje su poznate kao zdrave, ali imaju glikemijski indeks iznad 50.


Što se tiče dodataka ishrani, savetuje se da koriste suplementi koji ubrzavaju sagorevanje masti, zacenjuju rane i podstiču proizvodnju kolagena, odnosno usporavaju nastanak bora.


Dnevni jelovnik sastojci se od pet obroka: doručka, ručka, večere, dve užine, a obavezan je trening u trajanju od najmanje 20 minuta.

 

1 / 8 Foto: Andrews Archie/ABACA / Abaca Press / Profimedia


Primer jelovnika


Doručak: komad lososa (ne dimljenog) u maslinovom ulju, kriška hleba od raženog brašna, nemasni sir i avokado, šolja nezaslađenog čaja
Užina: dve kockice tamne čokolade
Ručak: 100 grama piletine začinjeno origanom, paradajz, pet maslina, mešana salata od kuvanih jaja
Užina: sezonsko voće
Večera: pečen losos s majčinom dušicom i koricom limuna

 

 

makonda-tracker