Detalji iz života australijske glumice britanskog porekla

Kako se obistinilo proročanstvo iz porodilišta: Naomi Vots? Ona će postati slavna kada poraste (FOTO)

0

Sve do 32. godine Naomi Vots nije uspela da se "probije" i pronađe svoje mesto međ zvezdama. S druge strane, kada se rodila i kada ju je babica ugledala prokomentarisala je kako će kada poraste postati slavna. Šta se dogodilo između?

 

Kako sam upoznala Nikol Kidman

foto: Profimedia

Uspela je da se uklopi, stekla je prijatelje i upoznala tinejdžerku Nikol Kidman, koja je bila deo većeg društva, onog koje je izlazilo po pabovima u Sidneju. Dve mlade glumice postale su bliske prijateljice dok su zajedno snimale australijsku komediju "Flirting" 1991. godine.

 

Naomi se seća da su tračarile satima! To se dešavalo onda kada bi čekale promenu scene. Već tada se bavila manekenstvom, i snimila nekoliko epizoda sapunice "Home & Away", ali je sredinom devedesetih dobila ulogu u srednjebudžetnom holivudskom filmu "Tank Girl" i preselila se u SAD.

To, pak, nije bio novi početak kakvom se nadala.

Nemoguća za saradnju", tako opisuje sebe iz tih dana.

Holivudski direktori kastinga su je zvali i veselo govorili da nije dobila ulogu jer nije dovoljno seksi, dovoljno smešna, dovoljno nešto treće. 1998. je dala "dodatni glas" za dečji film "Babe: Pig in the City". 2000. je sopstvenim novcem platila kartu iz Njujorka do L.A zbog audicije za režisera koji je bio neobično tih za vreme njenog čitanja teksta. Kad je pogledala bolje, videla je da spava.

Sad kad pogledam, znam zašto me niko nije angažovao. Na audicije sam išla pitajući se - koju verziju mene žele? Kako da se preoblikujem da bi ih pridobila?"

Naomi Vots i Liv Šrajber: Kao sav običan svet

 

Naomi je ponovo bila na rubu igrališta, samo što ovog puta njen kameleonski nastup nije uspevao. Nedugo posle audicije za uspavanog režisera bila je opet u Njujorku, sa majkom koja je došla u posetu krenula je na pozorišnu predstavu, kada je stigao poziv. Dejvid Linč je snimao novi triler s radnjom u Los Anđelesu, i hteo ja da upozna Naomi i ponudi joj glavnu ulogu. Njen odgovor na taj sudbinski poziv je prvobitno bio: Nema šanse.

Poslednji put kad sam otišla u LA na audiciju, čovek je spavao. Odlučila sam da to ne radim ponovo, da nikada ne menjam svoje planove i potrošim dolar iz sopstvenog džepa".

Zatim joj je direktor kastinga rekao da je Linč izabrao nju iz ogromne gomile drugih glumica, i da nema puno konkurencije.

Šanse su mi bile bolje nego inače".

Linč joj je dao glavnu ulogu u kultnom "Mullholland Drive"-u. Kada je film prikazan na Kanskom festivalu 2001. godine, kritičari su balavili nad njim; kad je prikazivanje počelo na jesen, postao je veliki hit. Vots je odnela najviše hvale, posebno za scenu Betine audicije ispred gomilu ljigavih režisera.

 

Stvari su posle toga počele brzo da se dešavaju", priseća se. Inaritu ju je angažovao za svoj teški film "21 gram" iz 2003. a Piter Džekson, koji se upravo vradio iz "Srednje Zemlje", dao joj je ulogu nasuprot kompjuterski generisanog gorile "King Konga" (2005). Njen zaštitni znak kao glumice postala je suptilna sila ispod površine, koja se jasno vidi i u drami i u blokbasteru.

Odbijala sam ogromne honorare, ogromne prilike - moji agenti su bili zapanjeni. Ali sam znala šta mi se sviđa. Imala sam jako shvatanje sopstvenog ukusa."

Naomi je od tada pokušavala da ostane pri opreznom odabiru uloga.

Smatram da ne mogu da odradim dobar posao ako ne osetim iskrenu povezanost s materijalom."

Nedavno je ponovo sarađivala sa Dejvidom Linčom, pojavivši se u njegovoj reprizi TV drame Twin Peaks. Za Linča ima skoro beskrajne reči hvale, pogotovo za prvobitno otkrivanje njenog talenta.

Nisam dobijala uloge. Trošila sam se. Duša mi je propadala. Nisam mogla da uđem u prostoriju i osvojim je bez glumatanja. David je to promenio. Gledao me je pravo u oči, pitao prava pitanja, uložio vreme u otkrivanje dubljih slojeva."

Bio je neka vrsta terapeuta?

Upravo tako!"

Vots  je kasnije, pošto su već postali prijatelji, pitala Linča:

Zašto si me odabrao? Baš moju sliku?"

Njegov odgovor ju je jako zabavio, i ispravlja se na sofi da bi što bolje odglumila Linča. Žmirka, kao od dima cigarete, i kaže:

Ne znam, Naomi! Bilo je to nešto u tvojim očima!"

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker