SPREMITE SE ZA LETO

Vrhunska prirodna nega: Najbolja eterična ulja koja će vam pomoći u borbi protiv celulita

0

Eterična ulja se godinama koriste u mnogim kulturama za ublažavanje stresa, zarastanje rana, čišćenje sinusa i za mnoga druga stanja 

Eterična ulja pomožu u borbi protiv celulita
Eterična ulja pomožu u borbi protiv celulitafoto: G-Stock Studio/Shutterstock

Postoji najmanje 90 esencijalnih ulja koje dermatolozi često preporučuju za lečenje kožnih oboljenja, sa više od 1.500 uobičajenih kombinacija, navodi sajt Healthline.

 

Jedan od načina da iskoristite blagodet koju imaju jeste i eliminacija celulita sa kože. Celulit Celulit je deformitet izražen kod žena gde zbog nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvaraju se deformiteti kože koji podsećaju na pomorandžinu koru.

 

Zabluda je da celulit pogađa samo one koji imaju višak kilograma. Prema klinici Mejo, genetika verovatno igra najveću ulogu u određivanju da li ćete imati celulit ili ne.

 

Najčešće korišćena eterična ulja za lečenje celulita su: kedar, čempres, komorač, grejpfrut, klek, lavanda, limun, limunska trava, mandarina, ruzmarin.

 

Eterična ulja su dobra u borbi protiv celulita
Eterična ulja su dobra u borbi protiv celulitafoto: Profimedia

Eterična ulja se ne smeju koristiti direktno na koži, jer su veoma jaka i mogu izazvati iritaciju. Njih treba mešati sa osnovnim uljima, a najčešće se kombinuju sa kokosovim ili maslinovim uljem.

 

Osnovna ulja se često kombinuju i sa uljem koštice kajsije, arnikom, avokadom, uljem nevena, noćurka, jojobe, šipka, kantarionovog ulja...

 

Nakon što odaberete najmanje jedno eterično ulje i odgovarajuće osnovno ulje, stručnjaci sa Univerziteta u Minesoti predlažu razblaživanje u odnosu od 1 do 5 procenata. Ako masirate velike delove tela, držite se bliže 1 procentu.

 

  • 1 procenat: 1 kap eteričnog ulja po kašičici osnovnog ulja
  • 3 procenta: 3 kapi eteričnog ulja po kašičici osnovnog ulja
  • 5 procenata: 5 kapi esencijalnog ulja po kašičici osnovnog ulja

 

Nanesite mešavinu eteričnih ulja na celulitom zahvaćeno područje i nežno trljajte. Pošto ova ulja imaju tendenciju da brzo ispare, preporučuje se da ih nanosite dva puta dnevno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker