(za)uvek prva

MRZELI su je, a sad moraju da joj se klanjaju: Životni put kraljice Kamile ima više obrta nego sapunice

4

Kako je kraljici Kamili pošlo za rukom da pobedi kraljičinu volju, Dajanu, najvoljeniju princezu u istoriji kraljevske porodice, loš imidž, simpatije naroda...?

kraljica kamila
kraljica kamilafoto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Šestog dana maja, kralj Čarls III, koji nosi ovu titulu nakon smrti njegove majke Elizabete II, konačno će biti krunisan.


Na tradicionalnoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji, koja će okupiti najviše britanske i svetske zvaničnike, sve oči biće uprte u novog kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije, a mnogi će bacati pogled na ženu pored njega.

 

Njegovu kraljicu, srodnu dušu, ljubav njegovog života i nekoga zbog koga je više puta bio spreman da rizikuje sve.

 

  • Ko je, zapravo, kraljica supruga Kamila?


Supruga kralja Čarlsa rođena je kao Kamila Rouzmeri Šand u Londonu 17. jula 1947. godine, a odrastala je daleko od gradske vreve, u kući iz 18. veka nazvanoj The Laines, u Istočnom Saseksu. Njen otac bio je oficir koji je kasnije postao biznismen major Brus Šand, a majka Rozalind, ćerka barona Eškomba.

 

 

  • Mladost kraljice Kamile


Odrastala je sa sestrom Anabel i bratom Markom, a o njenoj porodici je još zanimljivo da je Kamilina pretkinja s majčine strane Alis Kepel bila ljubavnica kralja Edvarda, prethodno princa od Velsa – baš kao što će godinama kasnije i Kamila biti ljubavnica nekog narednog princa od Velsa.


Pohađala je ugledne britanske škole, a šest meseci je studirala francuski jezik i književnost na Institutu u Parizu Univerziteta u Londonu.


Kada je imala 22 godine, predstavila se 1965. kraljici na balu kao jedna od 311 debitantkinja te godine. Nakon što je napustila porodični dom, preselila se u Kensington, gde je s drugaricom Džejn Vindam delila mali stan, a potom se preselila u Belgraviju.

 

Kretala se u najvišim krugovima londonskog društva, pa su putevi morali da joj se ukrste sa članovima britanske kraljevske porodice.

 

  • Ljubavni život kraljice Kamile obeležila su dvojica muškaraca

 

Zvanično se prvi put "uplela" s njima kad joj je princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II, "preotela" dečka. Naime, nakon što je mladi oficir Endru Parker Bouls raskinuo s njom 1971. godine, uskoro je Kamila saznala da je on počeo da se viđa s princezom Anom, sestrom princa Čarlsa. To Kamili nije smetalo toliko da bi prestala da se kreće u istom društvu s Endruom, pa je uskoro upoznala i Anu i Čarlsa.


Nije tačno poznato kada su se prvi put sreli Čarls i Kamila, ali se zna da su se formalno upoznali sredinom 1971.

 

Kralj Čarls i kraljica Kamila
Kralj Čarls i kraljica Kamilafoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Njihovi biografi ističu da se par nije zvanično upoznao na polo meču, kao što se decenijama verovalo, već da ih je jedno drugom formalno predstavila zajednička prijateljica Lusija Santa Kruz, u svojoj kući. Navodno su veoma brzo postali bliski prijatelji i počeli da se zabavljaju, što u njihovom društvu nije bilo tajna.


Nikad nije do kraja otkriveno i objašnjeno kako se i kada tačno dogodila ljubav, ali od samog početka bilo je jasno da "tu nešto ima". Zato je mnoge iznenadilo pomirenje Kamile i Endrua Parkera Boulsa i njihova veridba 1973. Spekulisalo se da su roditelji ovog para sami poslali vest o veridbi listu The Times, nakon čega Endruu nije preostalo ništa osim da se stvarno i oženi Kamilom.

 

Kamila sa prvim mužem Endruom Parkerom Boulsom
Kamila sa prvim mužem Endruom Parkerom Boulsomfoto: Alpha / Zuma Press / Profimedia
  • Ljubavni trouglovi


To se i dogodilo 4. jula 1973. godine, rimokatoličkom ceremonijom u Londonu, a u pitanju je bio društveni događaj godine jer je okupio veliki broj poznatih iz britanskih najviših krugova, kao i članove kraljevske porodice. Među njima su bile i princeza Ana (da, Endruova bivša devojka!), Kraljica Majka (majka kraljice Elizabete II) i kraljičina sestra princeza Margaret, grofica od Snoudona.

 

U jednom od pisama koje je princ Čarls poslao lordu Mauntbatenu, stricu svog oca princa Filipa, u tom periodu, tužni princ slomljenog srca piše:


Pretpostavljam da će osećaj praznine jednom proći.

 

Uskoro se i Čarls oženio, a njegova supruga bila je "Engleska ruža" prineceza Dajana, žena koja i danas izaziva divljenje iz bezbroj razloga.

 

Venčanje princeze Dajane i princa ČArlsa
Venčanje princeze Dajane i princa ČArlsafoto: Quadrillion Publishing / Avalon / Profimedia

Sve žene želele su da budu Dajana, svi muškarci žudeli su da se nađu u njenoj blizini, nije bilo čoveka koji nije zavideo Čarlsu, ali... Za njega je uvek postojala samo jedna. Kamila Parker. Koja se uskoro razvela i bila slobodna kao ptica na grani.


Dugo je bila javna tajna da vara Dajanu s Kamilom, a voljena princeza od Velsa je patila ne baš tajno, pa se i sama upustila u vanbračne afere s brojnim ljubavnicima. Navodno nije krila prezir prema muževljevoj ljubavnici, koju je Dajana zvala Rotvajler jer "ona izgleda kao pas — a i kada bi zarila zube u nekoga nije htela da pusti". S druge strane, Kamila je navodno Dajanu zvala Luda krava.


Sve se dodatno zakomplikovalo nakon što je Dajana dala za BBC čuveni intervju u kom je priznala da je u njenom braku sa Čarlsom "bilo troje, pa je bila pomalo gužva". Princu nije pomagalo ni to što kraljica Elizabeta nije podržavala njegovu ljubav s Kamilom.

 

Kralj Čarls i kraljica Kamila
Kralj Čarls i kraljica Kamilafoto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Kraljica je želela da Kamila nestane još pre Dajanine smrti i nije promenila mišljenje ni posle nje – rekla je pre nekoliko godina komentatorka prilika u kraljevskoj porodici Peni Džunor. – Njen lični sekeretar ser Robert Felous, koji je bio Dajanin zet, snažno je jačao ovaj njen stav.


Nije to bilo ništa lično. Njoj je Kamila bila draga posle svih godina koje je bila udata za Endrua Parkera Boulsa, ali Kamila je bila ta koja je bila odgovorna, svesno ili ne, za sve katastrofe koje su pale na Čarlsa otkad se oženio – rekla je tada Džunorova.


Godine su prolazile, a za Čarlsa nije postojala druga. Štaviše, nakon što su njegovi privatni razgovori s Kamilom iscureli u javnost, nije se ni branio, niti mu je palo na pamet da sve okonča.

 

Gospođa Parker Bouls je moj veliki prijatelj… Prijatelj veoma dugo. Nastaviće da bude moj prijatelj još dugo – rekao je princ u jednom intervjuu.


Pošto se princ Čarls razveo od Dajane, konačno je mogao slobodnije da uživa u ljubavi s Kamilom, ali ju je britanska javnost odbacivala. Koliko god se ona trudila, ni danas, četvrt veka od Dajanine smrti, ona ne može da izbegne upoređivanje sa Čarlsovom prvom ženom i nesuđenom kraljicom.

 

Princeza DAjana često je nazivana Engleskom ružom
Princeza DAjana često je nazivana Engleskom ružomfoto: Mike Forster / Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Konačno, 9. aprila 2005. godine, u Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, nakon toliko decenija čekanja i čežnje, princ Čarls i Kamila zakleli su se jedno drugom na večnu ljubav.

 

Njihovi roditelji nisu prisustvovali venčanju – umesto njih, tu su bili Čarlsov sin princ Vilijam i Kamilin sin, ali se kraljica sa suprugom kasnije priključila i organizovala svečani prijem. Malo ko je bio oduševljen u britanskoj javnosti, ali Čarlsa jednostavno više nije bilo briga.

 

Venčanje Čarlsa i Kamile
Venčanje Čarlsa i Kamilefoto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia
  • Kamila Šand danas


Ipak, da li svojim šarmom ili mudrom komunikacijom s medijskim kućama i PR timovima, ona je vremenom "ispeglala" svoj imidž. Ona je godinama javno imala pristojnu komunikaciju i sa Čarlsovim sinovima Vilijamom i Harijem, iako je mlađi princ nedavno rekao da veruje da se nova kraljica služi raznoraznim tehnikama da bi sebe istakla u odnosu na druge.


– Napisao si: "Želeo sam čak i da Kamila bude srećna. Možda će biti manje opasna kada bi bila srećna". Kako je bila opasna? – pitao je voditelj princa u jednom intervjuu.

 

Jer je morala da popravi imidž. To ju je učinilo opasnom, zbog veza koje je gradila s britanskim medijima. Postojala je otvorena obostrana volja za razmenom informacija. A u porodici izgrađenoj na hijerarhiji i s tim što je ona bila na putu da postane kraljica supruga, zbog toga je trebalo da bude ljudi i leševa na ulicama – smatra princ Hari.

 

Princ Hari nije oduševljen svojom maćehom
Princ Hari nije oduševljen svojom maćehomfoto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Na šta tačno on misli? Kako je objasnio, mlađi sin kralja Čarlsa i pokojne princeze Dajane veruje da su Vilijam i on žrtvovani da bi tabloidi bolje pisali o Kamili i, čak, njegovom ocu. Kako je napisao u "Rezervi", Kamila ga je "žrtvovala na svom ličnom PR oltaru".


Ako ste ubeđeni, kao član porodice, da će to što ste na naslovnim stranama, da će to što imate pozitivne naslove i priče o vama, popraviti vašu reputaciju i šanse da će vas britanska javnost prihvatiti, to je ono što ćete činiti – kaže Hari.


U svojoj knjizi "Rezerva" princ Hari otvoreno tvrdi da je Kamila odavala medijima privatne informacije.


Vesti su počele da se pojavljuju u medijima o njenim razgovorima s Vilijem, priče prepune sitnih detalja, koje nisu stigle od mog brata, naravno – piše on.

 

Kraljica Kamila
Kraljica Kamilafoto: EPA-EFE/ANDY RAIN


Šta god da je slučaj, ono što niko ne može da joj ospori jeste da je na kraju Kamila pobedila. Dajanu, javnost, kraljičinu volju, loš imidž, sudbinu druge žene. I staje pred svet kao kraljica Kamila.

 

 

makonda-tracker