želi da ga smiri

Sve će učiniti zarad "mira u kući": Kamila će na krunisanju prekršiti tradiciju dugu 338 godina zbog princa Vilijama?

0

Ako to uradi, biće prva kraljica supruga od 1685. godine koja se prekršila tradiciju.

Kraljica supruga Kamila je zbog 'mira u kući' na pragu da prekine viševekovnu tradiciju.
Kraljica supruga Kamila je zbog "mira u kući" na pragu da prekine viševekovnu tradiciju.foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Krunisanje kralja Čarsla III će se održati 6. maja, a dok se cela Velika Britanija priprema za ovaj važan događaj i spekuliše se da li će kraljev mlađi sin princ Hari i njegova supruga Megan Markl doći na krunisanje, iz Ujedinjenog Kraljevstva stižu pojedinosti o krunisanju britanskog monarha.

 

  • Bez krvavog dijamanta

 

Već je poznato da će ceremonija krunisanja biti skraćena za najmanje jedan sat zbog modernizacije, dok je već odlučeno da kraljica supruga Kamila Parker Bouls neće nositi kontroverzni dijamant Koh-i-Noor nakon što je Indija upozorila da bi to vratilo "bolna" sećanja na britanski kolonijalizam.

 

Bakingemska palata se odlučila protiv njegove upotrebe na krunisanju u pokušaju da izbegne diplomatski spor sa Indijom.

 

Indija tvrdi da je zakoniti vlasnik dijamanta od 105 karata, koji je korišćen za krunisanje Kraljice Majke.

Iako je kultni komad od srebra, zlata, dijamanata i bisera napravljen za Džordža IV 1820. godine, od tada su ga nosile samo ženske članice porodice.

 

  • Nosiće krunu kraljice Marije


Isto tako, Kamila će nositi krunu kraljice Marije - koja je prerađena za nju - umesto da kraljica supruga dobije novu krunu kao što je tradicija nalaže.

 

  • Odustaće od skiptra zbog princa Vilijama

 

Kako prenosi Daily Mail, izvesno je da bi Kamila Parker Bouls mogla da odustane i od svog tradicionalnog skiptra od slonovače na krunisanju svog supruga u pokušaju da umiri princa Vilijama koji "voli slonove".


Magazin Private Eye tvrdi da će se odustvo skiptara od slonovače koju je nosila svaka kraljica supruga od 1685. godine biti i te kako uočljivo.

 

A što je još više zapanjujuće, veto na njegovu upotrebu navodno dolazi od "princa Vilijama koji voli slonove", prenosi časopis.

Princ Vilijam je oštar protivnik prodaje i zloupotrebe slonovače.
Princ Vilijam je oštar protivnik prodaje i zloupotrebe slonovače.foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novi princ od Velsa je svakako uporan i glasan kritičar savremene trgovine slonovačom, posebno ubijanja ugroženih vrsta od strane krivolovaca u potrazi za gotovinom i onih koji od toga profitiraju.


Ali čak i oni koji podržavaju ovu dostojnu kampanju mogu se zapitati zašto bi ona trebalo da onemogući upotrebu skiptra napravljenog pre više od 330 godina - kraljevskog artefakta koji, daleko od opasnosti da bude prodat radi zarade, bezbedno je smešten u londonskoj kuli.

 

Dizajniran od strane kraljevskog zlatara ser Roberta Vajnera, za Mariju Modensku, suprugu Džejmsa II, skiptar je formiran od tri dela slonovače.

 

Dugačak je skoro 1 metar, a na njegovom vrhu se nalazi golub koji predstavlja Svetog Duha.

 

Portparol Bakingemske palate opisuje izveštaj časopisa kao "netačan", ali odbija da bude konkretniji.

.

makonda-tracker