Dajana je zbog nje patila

Kad im je bilo NAJTEŽE – on je bio uz nju: U kakvim su zapravo odnosima prinčevi Vilijam i Hari sa maćehom Kamilom?

0

Princ Hari nedavno je maćehu rekao da je "opasna žena". Kakav su odnos njegov brat princ Vilijam i on imali sa ženom koja je bila treća osoba u braku njihovih roditelja?

Britanska kraljevska porodica često podseća na TV sapunicu
Britanska kraljevska porodica često podseća na TV sapunicufoto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Knjiga princa Harija, memoari nazvani "Rezerva" podigli su mnogo prašine u britanskoj i svetskoj javnosti zbog niza tvrdnji koje je vojvoda od Saseksa izneo o svojoj porodici.


Mlađi sin kralja Čarlsa i pokojne princeze Dajane detaljno je opisao zbog čega se uvek osećao nevažnim u odnosu na brata Vilijama, a išao je tako daleko da je tvrdio da je rođen samo za slučaj da budućem prestolonasledniku zatreba donor organa.


Tokom promocije svoje autobiografije Hari je nastavio sa iznenađujućim tvrdnjama, a u jednom intervjuu je svoju maćehu kraljicu Kamilu nazvao – opasnom.


Poznato je da je Čarls godinama s Kamilom varao Harijevu pokojnu majku princezu Dajanu, koja je u intervjuu za "Panoramu" 1995. izjavila da je u njenom braku troje.

 

Princ Hari dao je niz intervjua tokom promocije svoje autobiografije
Princ Hari dao je niz intervjua tokom promocije svoje autobiografijefoto: 60 Minutes/Youtube Printscreen

Ona je bila treća osoba u njihovom braku. Morala je da rehabilituje svoj imidž – rekao je princ Hari u emisiji "60 minuta".


Na pitanje voditelja Andersona Kupera jesu li princ Vilijam i on molili oca da ne stupi u brak s Kamilom, Hari je odgovorio:


Da. Mislili smo da nije neophodno. Mislili smo da će to doneti više štete nego koristi i da je sigurno dovoljno to što je on s tom osobom. Zašto ići tako daleko kada ne moraš? Želeli smo da bude srećan. I sada vidimo da je srećan s njom. Tako da je u tom trenutku to bilo okej.

 

Napisao si: "Želeo sam čak i da Kamila bude srećna. Možda će biti manje opasna kada bi bila srećna". Kako je bila opasna? – pitao je voditelj princa.


Jer je morala da popravi imidž. To ju je učinilo opasnom, zbog veza koje je gradila s britanskim medijima. Postojala je otvorena obostrana volja za razmenom informacija. A u porodici izgrađenoj na hijerarhiji i s tim što je ona bila na putu da postane kraljica supruga, zbog toga je trebalo da bude ljudi i leševa na ulicama – smatra princ Hari.

 

1 / 5 Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia


Kako je on objasnio u svojoj knjizi, veruje da ga je Kamila "žrtvovala na svom ličnom PR oltaru".


– Ako ste ubeđeni, kao član porodice, da će to što ste na naslovnim stranama, da će to što imate pozitivne naslove i priče o vama, popraviti vašu reputaciju i šanse da će vas britanska javnost prihvatiti, to je ono što ćete činiti – kaže Hari i dodaje da su do medija dospeli privatni razgovori koje je Kamila vodila s Vilijamom, a njegov brat ih sigurno nije ispričao novinarima.


To je probudilo pitanje kako su se tačno prinčevi Vilijam i Hari osećali kada je nekadašnja ljubavnica njihovog oca ušla u njihov život kao članica porodice i zauzela mesto njihove majke.


Nakon decenija tajne ljubavi, 2005. godine Čarls i Kamila su se venčali u Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, a umesto njihovih roditelja intimnoj ceremoniji su prisustvovala njihova deca. Vilijam i Hari pojavljivali su se od tada često u Kamilinom društvu na svečanim događajima, uvek uz poštovanje kakvo se očekuje od engleske aristokratije.

 

Kraljica Kamila i Kejt Midlton uvek deluju prisno
Kraljica Kamila i Kejt Midlton uvek deluju prisnofoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Međutim, dok Kejt Midlton, Vilijamova supruga, deluje blisko s Kamilom, Vilijam i Hari nikad nisu pokazali preteranu prisnost s njom.


Princ Vilijam prvi put se formalno upoznao s budućom maćehom već 1998. godinu dana nakon Dajanine smrti. Kako su pisali britanski mediji, on je došao u apartman u kom su njih dvoje živeli zajedno u Palati Sent Džejmsa, a Čarls je izašao i ostavio ih same na pola sata.

 

Nakon toga Kamila je rekla samo: "Potrebno mi je piće", ali navodno su svi bili zadovoljni time kako je upoznavanje proteklo. Zatim su se ponovo videli nekoliko dana kasnije i izašli na ručak, a potom i nekoliko puta na čaj. S vremena na vreme, Kamila bi dolazila u London i zvala Vilijama na doručak.


Prvi put su Hari i Vilijam viđeni javno u društvu Kamile tek 2001, godinu dana nakon što je Čarls počeo da se pojavljuje s njom bez skrivanja.


Mislim da je njihov odnos sada topao, ali nije uvek bio takav. Mislim da im je bilo teško – napisala je komentatorka prilika u kraljevskoj porodici Peni Džunior, autorka knjige "Princ Vilijam: Rođen da bude kralj". – Da budemo fer prema Kamili, ona nikad nije pokušava da im bude mama, uvek je bila "druga žena" i bila je tu da oduzme tatino vreme.

 

Kamila je postala kraljica supruga kada je Čarls stupio na presto
Kamila je postala kraljica supruga kada je Čarls stupio na prestofoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Neimenovani izvor ispričao je svojevremeno da Vilijam i Hari nisu imali sjajan odnos sa ocem u prvim godinama Čarlsovog braka s Kamilom i da su se četo raspravljali dok se nisu navikli da je ona tu zauvek.


Navodno je Kamila svojim prijateljima ispričala da Vilijam privatno nije toliko simpatičan koliko javnosti deluje.


Nakon udaje za princa Čarlsa, Kamila je svojoj porodici i bliskim prijateljima rekla da je otkrila neočekivanu stranu Princa Šarmantnog – kaže on i tvrdi da je Parkerova izjavila da je "taj dečko ćudljiv". – Čarlsova supruga bila je užasnuta besom koji je Vilijam jednom pred njom oslobodio protiv njenog muža.


Nakon što je kraljica Elizabeta nekoliko meseci pre svoje smrti najavila da će Kamila postati kraljica supruga po Čarlsovom stupanju na presto, mediji su pisali da je Vilijam "srećan" zbog ove kraljičine odluke.

 

Prinčevi Vilijam i Hari imali su problematičan odnos sa maćehom Kamilom
Prinčevi Vilijam i Hari imali su problematičan odnos sa maćehom Kamilomfoto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ipak, jedno je sigurno – Hariju i njemu nije bilo lako da s njom uspostave porodični odnos.

 

 

makonda-tracker