sutrašnjica monarhija

Evropom će vladati ŽENE! One su obrazovane, graciozne, lepe i – BUDUĆE KRALJICE

1

Nakon izmena zakona u mnogim evropskim zemljama presto više ne pripada najstarijem sinu već prvorođenom detetu, a u mnogim slučajevima priliku da sednu na tron imaće dame

Princeza Leonor od Asturije, buduća kraljica Španije
Princeza Leonor od Asturije, buduća kraljica Španijefoto: Andrews Archie/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok se privode kraju pripreme za krunisanje kralja Čarlsa III, koji je na tronu Velike Britanije nakon smrti njegove majke Elizabete II, javlja se pitanje i koga ćemo od poznatih lica videti na ovoj ceremoniji.


Pored očekivanih članova britanske kraljevske porodice, krunisanju će prisustvovati i monarsi iz svih krajeva Evrope i sveta, a nedavno je saopšteno i da ćemo u Vestminsterskoj opatiji 6. maja videti najmanje dve buduće kraljice!


Potvrđeno je prisustvo princeza koje će jednog dana sesti na presto svojih zemalja, a nas je to podstaklo da se zapitamo ko su mlade žene koje će jednog dana vladati poslednjim evropskim monarhijama.

 

  • Viktorija, prestolonaslednica Švedske

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH


Svakako najpoznatija na ovom spisku je princeza Viktorija, vojvotkinja od Vestergotlanda (45), ćerka kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske.


Ona je rođena u Stokholmu, kao najstarija od troje dece ovog para, a zanimljiov je da je princeza prestolonaslednica postala kada je imala tri godine.

 

Tada je, naime, prvog dana 1980. godine, promenjen zakon koji je nalagao da presto mora da nasledi najstarji muški potomak kralja. Tako će krunu nositi ona, a ne njen mlađi brat princ Karl Filip.


Princeza Viktorija je od 2010. u braku s Danijelom Vestlingom, svojim nekadašnjim ličnim trenerom, koji je posle venčanja postao princ Danijel, vojvoda od Vestergotlanda. U tom trenutku, par je bio u vezi već osam godina, a zajedno su dobili ćerku princezu Estelu i sina princa Oskara.


Ona je, inače, kuma princa Filipa Karađorđevića i princeze Danice.

 

  • Elizabeta, prestolonaslednica Belgije

 

 

Princeza Elizabeta (21), vojvotkinja od Brabanta, ćerka je kralja Filipa od Belgije i njegove supruge kraljice Matilde.


Deset godina pre njenog rođenja, promenjen je zakon o apsolutnoj primogenituri, zbog čega ona kao prvo dete ima pravo na presto. Ona ima još braću princa Gabrijela i princa Emanuela, kao i sestru Eleonor.


Ona je obrazovanje stekla u prestižnim belgijskim ustanovama, a potom je pružila u obližnju Englesku, gde je upisala istoriju i politiku na Univerzitetu u Oksfordu. Uz to, istaknuta je veslačica, a govori holandski, francuski, nemački i engleski i mandarinski.

 

  • Katarina Amalija, prestolonaslednica Holandije

 

 

Princeza od Oranja Katarina-Amalija (19) ćerka je kralja Vilema Aleksandera i kraljice Maksime, a ima još mlađe sestre Aleksiju i Arijane.


Nakon njenog rođenja, 101 top je ispalio u znak slavlja na četiri mesta u Holandiji.


Iako će jednog dana sesti na tron, ona živi kao sasvim obična devojka, a trenutno stanuje u studentskoj kući s prijateljima u Amsterdamu, gde pohađa obližnji univerzitet.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Koen van Weel


Njeni rođendani se tradicionalno obeležavaju uz koncert u Hagu, koji okuplja ambasadore i članove kraljevskih prodica.

 

  • Leonor, prestolonaslednica Španije

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/Ballesteros

 

Princeza od Asturije Eleonora (17) ćerka je kralja Felipea VI i njegove supruge kraljice Leticije, a par ima još i ćerku princezu Sofiju.


Na svet je došla tokom vladavine njenog deke kralja Huana Karlosa I, a zanimljivo je da je španska kraljevska porodica vesti o njenom rođenju s medijima podelila putem SMS poruke.


Nakon što je završila privatnu školu Santa Maria de lo Rosales, odlučeno je da princeza od Asturije pohaća elitni međunarodni UWC Atlantic College u Velsu paralelno s još jednom obrazovnom ustanovom u Španiji.

 


Ona često s roditeljima obavlja kraljevske dužnosti u svojoj zemlji, a još uvek se pamti trenutak kada ju je majka dovela u vrlo neprijatnu situaciju. Naime, kada je imala 14 godina, tokom druženja s lokalnim stanovništvom u San Roki, jedna tinejdžerka je pitala Leonor šta želi da bude kad poraste.


Pre nego što je princeza progovorila, njena majka Leticija ju je sasekla rečima:


Ono što mora da radi, ne ono što želi da radi.

 

 

makonda-tracker