ljubavna priča za koju je trebalo borbe

PROTIVNICA MONARHIJE KOJA JE POSTALA — KRALJICA: Kako su se Leticija i kralj Felipe zavoleli i pobedili OGROMNE prepreke

0

Prvi par Španije proslaviće 22. maja 17. godišnjicu braka, a malo je poznato kako je vredna novinarka s neobičnom životnom pričom postala kraljica

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedna od žena kojih svet jednostavno ne može da se zasiti i svakodnevno čita o svakoj njenoj reči, potezu i odevnoj kombinaciji nesumnjivo je kraljica Leticija od Španije, supruga kralja Felipea VI.


Kada je par tek stupio u vezu, mnogi su bili iznenađeni i teško da je iko pomišljao da će ona biti toliko ozbiljna da će Leticija jednog dana postati članica španske kraljevske porodice. Ona je bila dobro poznata tamošnjoj javnosti, baš kao i pojedinosti o njenom privatnom životu, zbog čega nije bila tipična mlada koja ulazi na dvor.

 


Ko je Leticija?


Sada već davne 2002. godine, ona je Špancima bila poznata kao Leticija Ortiz Rokasolano, novinarka koja se bavi međunarodnim temama na španskom medijskom javnom servisu (Televisión Española), a iza sebe je imala rad i na kanalu CNN+. Izveštavala je o napadu na Njujork 9. septembra 2001. i ratu u Iraku i sličnim važnim svetskim temama, a iza sebe je već imala jedan brak. Sedmog avgusta 1998. godine, ona se udala za pisca i srednjoškolskog profesora književnosti Alonsa Gerera Pereza nakon godinu dana veze. Ipak, par se razveo već 1999. godine. Sudeći po informacijama koje je o Leticiji u knjizi "Doviđenja, princezo" izneo njen rođak David Rokasolano, nije isključeno da je bivša novinarka abortirala tokom veze s Davidom Teherom, što je još jedna tema koja je zaintrigarala medije.

 

Protivnica monarhije?


To nije sve — sudeći po jednoj od brojnih knjiga o životu današnjeg kralja Španije, postojao je snimak Leticije Ortiz iz 1996. godina, nastao u Meksiku, kada je na jednoj debati u Gvadalahari kritikovala monarhiju.

 

Leticija je po završetku studija kratko radila u ovoj zemlji, a tada je navodno nastao snimak koji je otkupljen za 6.000 evra 2003. godine, pre njene udaje za Felipea, i danas ga je nemoguće pronaći. Pored toga, postojale su brojne glasine da je današnja kraljica bila republikanka, ali ne i dokazi.


Upoznavanje s Felipeom

 

Leticija Ortiz Rokasolano
foto: Profimedia

Kako su pisali španski mediji, Felipe je bio taj koji je inicirao upoznavanje: tadašnjem princu od Asturije i prestolonasledniku dopala se inteligentna i lepa novinarka Leticija Ortiz Rokasolano, pa je zamolio svog prijatelja Pedra Erkisiju, poznatog novinara, da organizuje večeru i na nju pozove lepoticu. Ona je iste večeri dala svoj broj telefona princu, ali veza nije počela odmah, već nekoliko meseci kasnije.

 

U narednom periodu Leticija i Felipe počeli su da se viđaju, a veza se odvijala u tajnosti, zbog čega je pravi šok za Špance bila je objava 1. novembra 2003. godine da se princ od Asturije verio s poznatom novinarkom. Ne samo što se nikad ranije nije dogodilo da se prvi u liniji za tron ženi nekim ko nije plave krvi, već je Leticija iza sebe imala brak i mnogi nisu odobravali njihovu veridbu. Kralj Huan Karlos i kraljica Sofija, Felipeovi roditelji su, međutim, stajali uz zaljubljeni par i podržavali ih.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Brak i porodica

 

Budući da se Leticija za Alonsa Gerera Pereza nije udala u katoličkoj crkvi već samo na građanskoj ceremoniji, nije bilo prepreka da se zakune na večnu ljubav budućem kralju, što se i dogodilo u Katedrali Almudeni u Madridu 22. maja 2004. fodine.

 


U oktobru 2005. dobili su prvo dete i naslednicu prestola princezu Leonor, današnju princezu od Asturije, a u aprilu 2007. i infantkinju Sofiju. Devojčice su nasledile najlepše od svojih roditelja i svaki put kad se pojave u javnosti oduševe manirima i srdačnošću koju pokazuju prema narodu, kao i izuzetnim stilom u skladu sa svojim godinama.

 

1 / 22 Foto: Profimedia


Leticija je brzo osvojila Špance svojom novom ulogom, naročito otkad je 2014. kralj Huan Karlos abdicirao u korist sina, pa je Felipe VI postao kralj i Leticija, samim tim, kraljica, pa danas uživa obožavanje i divljenje javnosti.

 

Ipak, prošle godine je jednim svojim nastupom ostavila gorak ukus. Naime, tokom posete kraljevske porodice Socio-edukacionom centru u San Roki lokalno stanovništvo se okupilo kako bi videlo kralja i njegove dame, a među njima se našla i jedna tinejdžerka koja je posebno uživala u razgovoru s princezama.


Nju je zanimalo šta princeza Leonor želi da radi kad poraste, a pre nego što je ona odgovorila majka ju je sasekla rekavši:


Ono što mora da radi, ne ono što želi da radi.

 


 

makonda-tracker