umetnički geni

Igrala je u kultnim serijama koje svi obožavaju: Mnogi ne znaju da je baka Nikole Đurička bila naša čuvena glumica

0

Naš poznati glumac Nikola Đuričko je ljubav prema ovom pozivu nasledio od svoje bake. 

Mnogi ne znaju da je baka Nikole Đurička bila naša poznata glumica
Mnogi ne znaju da je baka Nikole Đurička bila naša poznata glumica foto: Damir Dervišagić

Nikola Đuričko, koji  je neko vreme živeo i radio u SAD, jedan je od naših najboljih glumaca, a malo ko zna da on svoj talenat za ovaj poziv vuče preko gena svoje bake.

 

Naime, baka Nikole Đuriča je bila naša poznata glumica Tomanija Đuričko, odnosno Jeremić pre udaje. 

 

- Glumica Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom - rekao je jednom Nikola Đuričko

 

Tomaniju smo imali prilike da gledamo u našim najpopularnijim serijima, a njena glumačka priča počela je maltene u kolevci.

 

Nikola Đuričko je rekao da je vrlo moguće da se zbog svoje bake Tomanije Đuričko i on bavi glumom
Nikola Đuričko je rekao da je vrlo moguće da se zbog svoje bake Tomanije Đuričko i on bavi glumom foto: Youtube Printscreen

Ona je 1914. godine rođena u Šapcu, a sa svega godinu dana je sa vojskom otišla put Francuske. Na scenu je izašla sa svega tri godine u Mentonu i Nici,

 

Bila je članica velikog broja putujućih pozorišta, ali taj život nije baš bio lagan.

 

- Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - rekla je Tomanija jednom prilikom.

 

Tomanija Đuričko je glumila u mnogim poznatim domaćim serijama
Tomanija Đuričko je glumila u mnogim poznatim domaćim serijama foto: Youtube Printscreen

Nakon početka rata Tomanija dolazi u Pančevo. Nekoliko godina je igrala u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je ponela brojna priznanja, a posle toga je bila članica Narodnog pozorišta.

 

- Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - pričala je Tomanija.

 

Imali smo prilike da je gledamo velikom broju naših čuvenih TV serija, koje naša publika i dan danas obožava. Neke od njih su  „Ljubav na seoski način“, „Kamiondžije“, „Vruć vetar“, „Povratak otpisanih“...

 

Takođe, 1966. godine dobila je jednu prestižnu nagradu. U pitanju je bilo priznanje Filmskog festivala u Rimu za žensku ulogu u ostvarenju „Čovek sa fotografije“.

 

Tomanija Đuričko je tokom života dobila više priznanja za svoj glumački rad
Tomanija Đuričko je tokom života dobila više priznanja za svoj glumački rad foto: Youtube Printscreen

No, ona je uvek ostala skromna.

 

To je u mom poslu slučajnost. A i kad dođe, ne traje dugo. Slava je za mene ona koju ima, na primer, Desanka Maksimović, čije pesme čitam već decenijama, uvek s radošću u duši. Slikari ostavljaju svoje delo da trajno živi, kompozitori takođe. Mi, glumci, kad odemo, pokopavamo sve za sobom. Mi umetnost stvaramo u trenutku i ona ne traje duže od trenutka - pričala je Tomanija.

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker