daleko od javnosti

Otmene, moćne, a jedna je ljubila – ČARLSA! Ko su sestre princeze Dajane?

0

Javnosti je uglavnom poznat stariji brat ledi Dajane, koji najglasnije priča o njenom životu i tragediji, a pokojna princeza od Velsa je, pored Čarlsa Spensera, imala i dve sestre

foto: EPA/FEHIM DEMIR
foto: EPA/FEHIM DEMIR

Na velikim proslavama britanske kraljevske porodice među zvanicama koje su neizostavne uvek su sestre pokojne ledi Dajane, majke prinčeva Vilijama i Harija i prve supruge aktuelnog kralja Čarlsa III.


Ipak, one su, sa izuzetkom ovih okupljanja, obično povučene iz javnog života, pa se o njima ne zna previše.


Princeza Dajana porasla je s još dvema sestrama: Sarom i Džejn, i bratom Čarlsom. Njen brat Džon preminuo je još kao beba, godinu dana pre Dajaninog rođenja.

 

Najstarija od sestara je ledi Sara Mekorkodejl, čije je puno ime Elizabet Sara Lavinija Mekorkodejl i koja je došla na svet 1955. godine, a mediji je obično nazivaju "mozgom porodice Spenser".

 

Ledi Sara Mekorkodejl, Sestra princeze Dajane
foto: EPA/RICHARD LEWIS

U jednoj od Dajaninih biografija navodi se da je princeza gledala Saru kao heroinu i divila joj se, a poznato je da se Sara svojevremeno viđala s Dajaninim budućim suprugom Čarlsom.


Ledi Sara i Čarls, tada princ od Velsa i prestolonaslednik, bili u u kratkoj vezi 1977. godine, a za to vreme je predstavila Dajanu Čarlsu.


Ja sam ih upoznala, bila sam Kupidon – našalila se Sara jednom prilikom nakon veridbe njene mlađe sestre i njenog bivšeg dečka.

 

Prema pisanju medija, ona je u potpunosti ne samo odobravala već i podržavala njihov brak. U vreme kada je Dajana rekla "da" Čarlsu, ledi Sara je bila već godinu dana u braku s Nilom Mekorkodejlom, s kojim je potom dobila troje dece: Emili, Džordža i Seliju, a ovaj brak i dalje traje.

 

Što se tiče ledi Džejn Felous, ona je na svet stigla 1957, dve godine posle Sare, a četiri godine pre Dajane. Kao i njena starija sestra Sara, Džejn se predstavlja svojim srednjim imenom – zapravo se zove Sintija Džejn Felous.

 

Ledi Džejn na otkrivanju spomenika princezi Dajani
Ledi Džejn na otkrivanju spomenika princezi Dajanifoto: Pool / Zuma Press / Profimedia

Džejn je najmanje poznata javnosti, u kojoj se vrlo retko pojavljuje, uglavnom na svadbama i sahranama, a s predstavnicima medija gotovo da nije komunicirala nakon Dajanine pogibije. Učinila je to samo jednom, i to kako bi podigla svest o humanitarnoj akciji u kojoj je učestvovala sa svojim sestrićem princem Harijem.


Kako su Čarls Spenser i Sara kasnije ispričali, upravo je Džejn bila ta koja ih je obavestila o Dajaninoj smrti, rano ujutro 1997. godine. O tome su pričali u jednom od novijih dokumentaraca o životu princeze Dajane, u kom Džejn nije želela da učestvuje.

 

Ona je, inače, na Dajaninoj sahrani pročitala jednu pesmu Henrija van Dajka, a mediji su kasnije pisali da su se pokojna princeza i Džejn zbližile tek kao odrasle žene, dok su u detinjstvu uglavnom bile na distanci.

 

Brat i sestre princeze Dajane
Brat i sestre princeze Dajanefoto: FIONA HANSON / AFP / Profimedia

Malo je poznato da je njen suprug Robert Felous bio lični sekretar kraljice Elizabete od 1990. do 1999. godine, a njegov glavni posao bila je uloga u komunikaciji kraljice s Vladom i nadgledanje Elizabetine korespondencije.


Ledi Džejn je baronica od 1999. godine, kada je njen muž dobio titulu barona, a par ima troje dece: Aleksandera, Loru i Elenor.

 

 

makonda-tracker