dirljivo

Učinila je to samo zbog Dajane: Kraljica Elizabeta je za 70 godina JEDNOM prekršila protokol – a svet je zaplakao

0

O njihovom odnosu su se godinama raspredali mitovi, a šta je zaista mislila o bivšoj snahi kraljica je pokazala dirljivim gestom

foto: k09 / Zuma Press / Profimedia
foto: k09 / Zuma Press / Profimedia


Pokojna kraljica Elizabeta II provela je na tronu čak sedam decenija i za to vreme se javnosti predstavila kao žena koja živi u potpunosti u skladu s pravilima koje podrazumeva njen položaj. Ona je bila čvrsta i odlučna kada je trebalo i mislila o svakoj sitnici, pa je redak, možda čak jedinstven, primer poštovanja protokola u bukvalno svakoj situaciji.


Međutim, tokom sedamdeset godina njene vladavine jednom se dogodilo da Elizabeta prekrši pravilo. Samo jednom, ali iz važnog razloga.

 

U trenutku kada je princeza Dajana stradala 31. avgusta 1997, kraljica Elizabeta boravila je u zamku Balmoral s prinčevima Vilijamom i Harijem. Usred noći probudili su je kako bi joj rekli da je njena bivša snaha i majka njenih unuka u Parizu doživela saobraćajnu nesreću sa svojim dečkom Dodijem al Fajedom. Tada je bilo poznato samo da je Al Fajed poginuo i da je Dajana u bolnici. Isprva se verovalo da će se Dajana izvući živa i da njene povrede nisu toliko teške, da bi uskoro kraljica bila obaveštena da je princeza podlegla.

 

princeza Dajana, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Kako se kasnije pisalo, Elizabeta II bila je šokirana i, uprkos nesuglasicama, gajila simpatije prema Dajani. Smatrala je da je ona imala veliki potencijal, a njenu smrt je opisivala kao "užasnu štetu".


Zbog toga možda i nije bilo tako veliko iznenađenje kada je kraljica odlučila da, prvi put tokom višedecenijske vladavine, prekrši protokol isključivo u znak poštovanja prema bivšoj supruzi njenog sina Čarlsa.

 

Naime, u trenutku kada je kraj vrata Bakingemske palate pored Elizabete prolazio kovčeg princeze Dajane pred sahranu, kraljica je rešila da spusti glavu i da se pokloni s poštovanjem. To je bio veliki izuzetak, budući da se kraljica Velika Britanije nikad nikome nije poklonila. Ovo je bio prvi i poslednji put. Kako se tada pisalo, Elizabeta je želela time da oda počast Dajani i svom narodu.

 

Kraljica Elizabeta II
foto: BBC

Sanduk sa ostacima princeze Dajane prenet je potom prema Vestminsterskoj opatiji, prekriven kraljevskom zastavom, a Elizabeta ga je ispratila pogledom, za šta je novinar Bi-Bi-Sija Dejvid Dimblbi napisao da je "još jedno odstupanje od protokola".


Ostali članovi britanske kraljevske porodice nisu komentarisali ovo kraljičino kršenje protokola, ali je njena ćerka princeza Ana, za koju je poznato da nije preterano cenila Dajanu, jednom prilikom izjavila da je njena majka učinila "pravu stvar kada je ostala u Balmoralu s prinčevima Vilijamom i Harijem u danima nakon smrti njihove majke". Naime, javnost je loše reagovala na to što kraljica s dečacima nije odmah otputovala u London, ali je ona procenila da je za decu bolje da ostanu u Škotskoj još nekoliko dana.


Da sam ja bila na njenom mestu, isto bih postupila. Zašto bi ih dovodila u London? Zašto im ne bi dala priliku da prebrode početni šok koji je potresao celu porodicu? – izjavlia je Dajanina sestra ledi Sara Mekorkodejl.

 

 

makonda-tracker