neustrašiva i omiljena

"Mene vodi srce": Princeza Dajana se više puta suprotstavila kraljici, ali izbor ovog prstena je bio neoprostiv

0

Razvod princeze Dajane i sadašnjeg kralja Čarlsa III je bio jedan od glavnih skandala koji su devedesetih potresali monarhiju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princeza Dajana i dalje važi za jednu od najomiljenijih princeza sa najtužnijim krajem. Njena pogibija će zauvek ostati prepuna misterije, a njen život je stalna inspiracija, pa tako uvek postoji neki detalj koji dosad sigurno niste znali.

 

Ledi Di nije marila previše za kraljevska pravila, pa ni za kraljicu, kojoj se više puta suprotstavila. Bila je slobodnog duha i živela je za svoju decu, a treba uzeti u obzir i to da je njen život postao nesrećan od trenutka kada se sa 19 godina verila za princa Čarlsa.

Jedno od pravila je da princeza ima ručno specijalno urađen prsten za venčanje, međutim, mlada Dajana nije smatrala da je veliki novac neophodan baš uvek, pa je tako izabrala "običan" prsten iz kataloga, koji danas nosi Kejt Midlton. To inače nije praksa u kraljevskoj porodici, pa je ovakav prsten na njenoj ruci, sigurno iznervirao kraljicu.

 

Princeza Dajana
foto: EPA/STR

Poznato je i da je Dajana sama pisala svoje svadbene zavete, koji su inače tradicionalni, a znamo koliko kraljica Elizabeta voli i poštuje tradiciju, međutim, ne i princeza. 

 

princeza Dajana
foto: Profimedia

- Ja ne sledim pravila. Mene vodi srce, a ne glava - rekla je ona tada, a njenu tradiciju su nastavili Vilijam i Kejt.

 

Skoro sve princeze nose haljine i elegantne kreacije, ali princeza Dajana nije bila ništa manje sofisticirana ni u predimenzioniranim sakoima, koji se i danas nose, što je kraljicu jako nerviralo jer je smatrala da jedna princeza mora nositi garderobu koja joj odgovara po veličini.

 

Dajana je volela običan način života, svoju decu je upisala u državnu školu, vodila ih je prevozom na hamburgere, odbijala je da nosi šešire, a glavni argument joj je bio "Ne možete da mazite i grlite dete sa šeširom na glavi."

 

princeza Dajana
foto: Profimedia

Bila je hrabra i neustrašiva u svojim postupcima, a na listi njenih najodvažnijih poteza svakako je čuvena osvetnička haljina, koju je obukla nekoliko dana nakon što je Čarls javno priznao svoju vezu sa Kamilom. Haljinu golih ramena, usku i sa dubokim dekolteom, iznela je ponosno iako je znala da je to protiv kraljevskih običaja. 

 

princeza Dajana
foto: Profimedia

Kraljica je možda očekivala da Dajana nestane nakon razvoda i ponese sa sobom sve skandale, međutim, ona je nastavila da živi normalno kao slobodna žena, a novine su o njoj pisale skoro svakodnevno. Povezivali su je sa brojnim poznatim muškarcima, a njene fotografije sa Dodijem Al Fajedom sa njegove jahte u Sen Tropeu su dugo bile glavna tema. Princ Vilijam je više puta bio sa njom na odmoru, a na poslednje putovanje sa decom otišla je mesec dana pre stravične pogibije u kojoj je život izgubila i ona i njen partner Dodi.

 

 

makonda-tracker