do poslednjeg daha

66 godina ljubavi, strasti, oproštenih prevara: Priča legendarnog glumca i njegove supruge je jedinstvena u Holivudu

0

Kada je tada najpoželjniji muškarac planete pitao mladu lepoticu da izađe s njim u najskuplji pariski restoran, ona ga je odbila da bi otišla kući i jela kajganu. Ipak, osvajao ju je sitnicama, i to do poslednjeg dana

Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku od 1954. godine
Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku od 1954. godinefoto: DPA / AFP / Profimedia

Legendarni glumac Kirk Daglas preminuo je na današnji dan 2020. godine, a vest o njegovoj smrti, iako je u tom trenutku imao pune 103. godine, rastužile je milione njegovih fanova širom sveta.


Počasni oskarovac ispraćen je na večni počinak dva dana kasnije, a danas pored njega počiva i njegova supruga En Bajdens, s kojom je proveo u braku čak 66 godina.


Daglas i Ana zajedno su dobili dvoje dece – sina Erika, koji je umro 2004. nakon predoziranja, i Pitera, poznatog producenta, dok je Kirk u prethodnom braku s Dajanom Dil dobio sinove Majkla, čuvenog glumca, i Džoela, uspešnog producenta.

 

Kirk Daglas i En Bajdens zajedno su dobili dvoje dece
Kirk Daglas i En Bajdens zajedno su dobili dvoje decefoto: ullstein bild / ullstein bild / Profimedia

Nakon što je osam godina bio oženjen majkom Majkla Daglasa, Kirk je kratko bio veren italijanskom glumicom Pjer Anđeli, a potom je tokom snimanja filma "Čin ljubavi" (1953) upoznao En Bajdens, koja je prethodno izbegla iz Nemačke u Pariz.


U tom trenutku, Kirk Daglas bio je jedna od najvećih svetskih zvezda i miljenik ženskog dela publike, koja ga je obožavala zbog šarma i "čeličnoplavih očiju". Upravo je zato bio iznenađen kada je u Gradu svetlosti pitao publicistkinju i fotografkinju En da izađe s njim, a ona ga – odbila.

O svemu smo mogli da čitamo u njihovoj knjizi "Kirk i En: Pisma o ljubavi, smehu i životu u Holivudu", kompilaciji pisama koje je par slao jedno drugom tokom višedecenijskog braka.

 

Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku od 1954. godine
Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku od 1954. godinefoto: Keystone Press Agency / Zuma Press / Profimedia

Kako su se zavoleli Kirk Daglas i En Bajdens?

 

Rekao mi je: "Hajde, dođi da te odvedem u lavlju jazbinu" – prisetila se ona.


Pomislio sam – odvešću ovu lepoticu u najromantičniji i najskuplji restoran u Parizu – La Tour d'Argent. Ona će biti oduševljena mojim ukusom i mojom sposobnošću da u poslednjem trenutku dobijem rezervaciju – rekao je jednom Kirk za Los Angeles Times.


Ne, hvala ti – odgovorila mu je – idem kući da napravim kajganu.
Kirk ju je doživeo kao "najtežu ženu koju je ikada sreo".


Mislim, bio sam velika filmska zvezda! Pozvao sam je na večeru, a ona je rekla: "Neka, hvala, baš sam umorna" – požalio se kasnije glumac.

 


Njihova veza neko vreme je bila platonska, a onda je Kirk vremenom počeo da hvata sebe kako prestaje da priča o sebi i samo uživa u slušanju lepe En Bajdens. Upravo ju je to osvojilo – Kirk Daglas je pokazao da je nešto više od obične holivudske zvezde.


Kad su tek počeli da se viđaju, osvajao ju je sitnicama, poput toga kada je na dobrotvornoj večeri u cirkusu, obučen u smoking, pomagao krotitelju slonova.


Ne samo što je bilo smešno nego mi je pokazao da on može da uradi stvari koje se ne očekuju od njega – istakla je En.

Uprkos preljubama, ostali su zajedno


Venčali su se u maju 1954. godine i dobili dvojicu sinova, a često su zbog njegovog posla morali da budu udaljeni. To im je teško padalo, o čemu svedoče bezbrojna pisma.

Draga, kako to da kad sam daleko od tebe, obuzme me takva ljubav da se probudim u 2.30 izjutra – kao sada – i pišem ti? Kako nepotpuno izgledam bez svoje porodice. Kako čovek može živeti sam? Živeti samo za sebe znači biti mrtav. I, da, pozdravljam ovaj rastanak od tebe da bi ponovo probudio svoju svest o tome koliko mi značiš. Raniji sati mi bude poetsku stranu.

Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku 66 godina
Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku 66 godinafoto: SNAP Photo Library / SNAP / Profimedia

En mu je odgovarala da je bez njega "tako tužna i depresivna", da su joj rolna toalet-papira i šolja kafe preteški.


Međutim, to što su se toliko voleli ne znači da je ovaj brak bio savršen. U knjizi "Kirk i En", Daglas je otvoreno pisao o aferama s glumicama Ritom Hejvort, Patrišom Nil i Kristinom Kroford.


Kirk nikada nije pokušao da sakrije od mene svoje zabavljanje. Kao Evropljanka, shvatila sam da je neeralno očekivati potpunu vernost u braku – objasnila je ona.


Uspevali su, ipak, uvek da izglade stvari.

 

Kako je Kirku Daglasu žena spasila život?


To koliko je En Bajdens bila uz supruga čak mu je u jednoj prilici spasilo život. Kirk je 1958. bio pozvan da privatnim avionom otputuje u Njujork iz Palm Springsa s Majkom Todom, suprugom Elizabet Tejlor, da bi mu uručio neku nagradu. En, koja nije volela letenje, insistirala je da Kirk preskoči putovanje jer je imala "čudan predosećaj". Njena molba dovela je do velike svađe, a Kirk na kraju nije otišao. Ubrzo potom, na radiju su čuli vest da je avion Majka Toda pao i da nije bilo preživelih.


Ona mi je spasila život – rekao je Kirk.

 

Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku od 1954. godine
Kirk Daglas i En Bajdens bili su u braku od 1954. godinefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ne samo što je En spasla život svom suprugu nego mu je pomogla i da sačuva svoje bogatstvo. Kada su tek počeli da se viđaju, Daglas nije bio svestan u kakvom su haosu njegove finansije. Tek kada je ona preispitala njegovog poslovnog menadžera, ispostavilo se da je glumac švorc.

 

Koristeći poslovne veštine koje je naučila od svog oca, En je našla najbolje stručnjake da pomogne Kirku da pametno ulaže svoje honorare, čime je sačuvao milione.

Poslednje decenije Kirka Daglasa i njegove En


Par je 2004. doživeo strašan gubitak, kada je njihov sin Erik, poznati glumac i komičar, umro nakon slučajnog predoziranja u 47. godini. Uz to ih je zatekla i Enina dijganoza raka dojke, dok je Kirk imao šlog i patio od depresije, ali su uvek, u svakoj situaciji, bili jedno uz drugo.

 

Kirk Daglas i En Bajdens sahranjeni su u istoj grobnici
Kirk Daglas i En Bajdens sahranjeni su u istoj grobnicifoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ljubav nikada nije jenjavala u ovom braku, pa su na 50. godišnjicu obnovili zavete i priredili veliko venčanje o kakvom su uvek sanjali. Svoja osećanja prema En Kirk je opevao i u pesmi "Romansa počinje sa 80", koju je objavio u zbirci "Život bi mogao biti stih":

"Romansa počinje sa 80,
i to moram da znam,
ja živim s devojkom
koja će vam to reći.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cvetanje ljubavi u kineskom selu Ćingšan

 

makonda-tracker