neočekivan ljubavni trougao

Slomili su joj srce za manje od 14 dana: Liz Tejlor zavela muža najbolje drugarice — a ona joj oprostila

1

Lista slavnih ličnosti koje su završile prijateljstvo nakon "krađe" partnera nije kratka, ali bez sumnje najčuvenija je priča o tome kako je Debi Rejnolds ceo svoj život podredila tešenju najbolje drugarice Elizabet Tejlor nakon što je ova ostala udovica, da bi ona odmah zavela njenog muža.

foto:  The Hollywood Archive/Profimedia
foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Slavna glumica Debi Rejndols bila je devojka koja je stigla u čuveni studio MGM kao Mis Kalifornije, ali se nije osećala kao ništa posebno kada je upoznala buduću divu. Elizabet Tejlor je već prvim susretom očarala mladu Debi svojim ljubičastim očima, osmehom, šarmom, spontanošću i talentom. Nije bila ni nalik Debi, ali dve srednjoškolke su se odmah povezale.


Bila sam tek početnica i nismo ni po čemu bile slične, ali smo se odlično slagale jer sam ja bila zadivljena time što pohađam časove sa Elizabet Tejlor. Ako je ikad iko rekao da nije bio zadivljen njom, znajte, taj je lagao. Ili je bio slep — iskrena je bila Debi godinama kasnije.

 

Iako su bile vršnjakinje, Liz je bila iskusna kada su u pitanju ljubavne veze, dok Debi na ovom planu nije imala mnogo znanja, veština i priča. Kada je 1955. godine udala za pevača Edija Fišera, bila je devica i nevinost je izgubila tek prve bračne noći, u momentu kad je Elizabet imala već dvoje dece i bila u drugom braku s Majklom Vajldingom.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Jedna je bila vatrena brineta, druga raspevana plavokosa devojka koja nije imala mnogo životnog iskustva i dok je Debi imala sreću da prve godine njenog braka budu stabilne, Elizabet je nastavljala da niže ljubavne krahove, pa se od Vajldinga razvela već 1957. Odmah potom udala se za Majkla Toda, a ovaj par je bio nerazdvojan s Debi Rejndolds i njenim Edijem Fišerom. Izlazili su zajedno, letovali, zimovali, njihova deca su se igrala, a baš na jednom od ovih grupnih putovanja Debi i Edi začeli su svoje drugo dete, dečaka koji je dobio ime Tod.

 

Majkl Tod, Elizabet Tejlor, Debi Rejnolds, Edi Fišer
foto: STARSTOCK/Photoshot / Avalon / Profimedia

Godinu dana kasnije, 1958, dogodila se tragedija — Majkl je stradao u avionskoj nesreći. Elizabet je, sveže zaljubljena i tek na početku bračnog života s Todom, bila zatečena, skrhana, izgubljena, a Debi je, zabrinuta za svoju prijateljicu, ponudila da njena deca dođu kod nje i da njen suprug Edi Fišer bude kod Liz i nađe joj se u teškim trenucima. Već dve nedelje kasnije, Edi i Liz otputovali su zajedno i zvanično i javno započeli aferu.

 

 

Holivud je dobio najveći skandal do tad, ljubavni trougao kom se niko nije nadao, uzevši u obzir koliko su Debi i Elizabet bile bliske. Sledeće godine, 1959, Edi i Debi su se razveli, a posle samo nekoliko sati on se zakleo na večnu ljubav slavnoj Elizabet Tejlor.

 


Na pitanje kako je mogla da uništi brak svoje prijateljice, Tejlorova je odgovorila:


Ne možete da uništite srećan brak. Nisam ja od Debi uzela ništa, jer ona to nikad nije ni imala.

 

1 / 7 Foto: Profimeda


Debi je bila ponižena, a mediji su se, decenijama pre nastanka tabloida, naslađivali ovom aferom. Ona nikada nije rekla nijednu ružnu reč o Liz. Kasnije je pričala da je razumela svog prvog muža iako je isprva bila šokirana.

 


Da je bio bilo ko drugi, ne bi me iznenadilo. Ali sve to je bilo prilično skandalozno jer ih nimalo nije zanimalo da li će mene povrediti. Sada, kada pogledam unazad, potpuno ih razumem. Ko bi propustio Elizabet? Nijedna živa žena nije bila lepa kao ona — smatrala je Rejnoldsova.

 


Debi se udavala još dvaput: najpre za biznimena Harija Karla, a potom za ulagača u nekretnine Ričarda Hamleta. Elizabet i Edi Fišer ostali su u braku pet godina, nakon čega je ona ostavila pevača zbog Ričarda Bartona, za kog se udala dvaput, a posle njega je bila u brakovima sa Džonom V. Vornerom i Larijem Fortenskim.


Osam godina nakon što su joj Edi i Liz slomili srce, Debi i njena bivša najbolja prijateljica srele su se na krstarenju sasvim slučajno. Sele su zajedno, otvorile bocu pića i pomirile se.

 

Debi Rejnolds
foto: Profimedia

Istim brodom smo putovale u Evropu, "Kraljicom Elizabetom" — ispričala je Debi jednom za Vogue. — Poslala sam joj poruku, a onda je ona poslala poruku meni i otišle smo na večeru. Tad je bila u braku s Ričardom Bartonom, a ja sam se opet udala. Rekle smo: "Dosta je s ovim". I napile smo se. Imale smo divno veče i od tad ostale prijateljice.


Do kraja Elizabetinog života 2011. ostale su bliske, a Rejndolsova je jednom objasnila to što je odlučila da oprosti sve istakavši da joj je ovo prijateljstvo bilo vrednije od bivšeg muža.

 

Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

Moraš da razmisliš o tome šta je zapravo važno u životu i da li je zaista sve vredno toga. I da li je on bio vredan? Možda mi je to prijateljstvo vredelo više — rekla je Debi.


Dve prijateljice zajedno su se pojavile u filmu "Ove stare dame" 2001. godine, a scenario za ovo ostvarenje napisala je Keri Fišer — Debina ćerka, Elizabetina poćerka. Iako je bila lošeg zdravstvenog stanja, Tejlorova je odlučila da zaigra u ovom filmu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alfonso (@alfonsostagno)


Mislim da je time htela da se iskupi Keri i meni zbog svoje uloge u mom razvodu od Edija — jednostavno je to objasnila Debi.

 

 

makonda-tracker