jedinstvena

Život i smrt Andžele Lensberi: Udala se za gej muškarca, a onda je usledila najlepša ljubavna priča duga 54 godine

0

Legendarna glumica preminula je juče u Americi, saopštila je njena porodica

foto: CAP/NFS / Capital pictures / Profimedia
foto: CAP/NFS / Capital pictures / Profimedia

Engleska glumica Andžela Lensberi preminula je juče u Los Anđelesu, samo nekoliko dana pre planirane proslave njenog 97. rođendana. Ona je umrla mirno i u snu, saopštila je njena porodica.


Proslavljena glumica tri puta je nominovana za Oskara, iako nije osvojila nijednog, a isto je i s Emi nagradama, za koje je nominovana čak 18 puta. Ima šest Tonija i isto toliko Zlatnih globusa, a u istoriju filma svoje ime je zapisala zlatnim slovima zahvaljujući ulogama u ostvarenjima "Ubistvo, napisala je", "Slika Dorijana Greja", "Kvakve i metle", "Mandžurijski kandidat", "Smrt na Nilu", "Dadilja Makfi"...


Britanska kraljica Elizabeta II ju je 2014. godine proglasila Damom Komandantom Reda Britanske imperije za doprinos dramskoj umetnosti i dobrotvorne svrhe.

 

Andžela Lensberi rođena je porodici iz više klase, koja je živela u centru Londona davne 1925. godine. Njen otac bio je bogati Englez i političar Edgar Lensberi, član Komunističke partije Velike Britanije, dok je njena majka Mojna Megil bila glumica iz Belfasta koja je redovno igrala na Vest Endu i u više filmova. Imala je samo 9 godina kada je njen otac preminuo od raka, što je na Andželu ostavilo dubok trag. Često je isticala da je to bio odlučujući trenutak u njenom životu – da bi se izborila sa svojom tugom, ona je igrala uloge, ulazila u druge karaktere, a gluma ju je nepovratno osvojila.

 

Andžela Lensberi
foto: CAP/PLF / Capital pictures / Profimedia

Prateći svoju majku na turneji po Kanadi, Andžela je dobila prvi posao. Slagala je da ima 19 godina kada je imala samo 16 i u jednoj predstavi je imala muzičke tačke, za šta je zarađivala 60 dolara nedeljno. Nakon kratkog života u Njujorku, porodica se preselila u Los Anđeles, a kada je Mojna Megil ostala bez posla i poslovnih ponuda, Andžela je izdržavala i majku, i braću, i sebe.


Još tokom Drugog svetskog rata, potpisala je ugovor s MGM-om i zaigrala na filmu – u ostvarenju Gaslight iz 1944, za šta je dobila nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu pre 20. rođendana. Samo godinu kasnije, stigla je i druga nominacija, za ulogu u filmu "Slika Dorijana Greja".

 

Kako je isticala, kod uloga koje je birala bilo joj je važno to što su joj potpune suprotnosti.


Uvek sam glumila nekog drugog, drugačiju vrstu žene nego što sam bila ja. Užasno se kajem zbog godina koje sam protraćila glumeći gomilu žena koje uopšte nisu bile ja – rekla je u jednom kasnijem intervjuu.

 

Andžela Lensberi
foto: CAP/PLF / Capital pictures / Profimedia

U tim prvim godinama karijere i usred vrtoglavog uspeha, već 1945. godine udala se za Ričarda Kromvela, umetnika i dekoratora koji je želeo da izgradi glumačku karijeru. Ovaj brak došao je maltene preko noći, ali im nije doneo ni sreću ni strast – Kromvel je bio gej, a njegova prosidba Andžele bio je očajnički i unapred na neuspeh osuđen pokušaj da se "preobrati" u danima kada je gej muškarcima bilo mnogo teže nego danas. Brak se raspao manje od godinu dana kasnije, ali su Ričard i Andžela ostali prijatelji do kraja života.


Sledeće godine, Andžela Lensberi upoznala je Pitera Pulena Šoa na jednoj žurki, takođe glumca na početku karijere, koji je i sam imao ugovor s MGM-om. On je upravo izašao iz veze sa Džoan Kroford, ali stare ljubavi nisu ih previše opterećivale, pa su Andžela i on stupili u vezu, započeli zajednički život i verili se. Venčali su se u avgustu 1949. godine u Londonu, nakon čega su se uputili u Francusku na medeni mesec.

 

Andžela Lensberi, Piter Šo
foto: Nancy Barr Brandon/MPI / Capital pictures / Profimedia

Nakon što je shvatio da mu gluma neće doneti mnogo uspeha, Šo je postao jedan od najboljih holivudskih agenata i posvetio se negovanju Andželine karijere. Njihov brak važio je za primer prave ljubavi u Holivudu i trajao je 54 godine, do njegove smrti 2003.


Lensberijeva je nastavila vredno da radi i nakon udaje, s pauzama radi negovanja sina Entonija i ćerke Didre, a malo je poznato da je bila i divna maćeha Šoovom sinu iz prvog braka Dejvidu. Uloga u "Mandžurskom kandidatu" 1962. donela joj je treću nominaciju za Oskara, posle čega se malo više posvetila pozorištu.

 

Brodvej joj je dao novu energiju, ljubav i strast prema umetnosti i dodatno učvrstilo njen status vanserijske glumice i prave zvezde. Svojom zlatnom erom smatrala je period kada je igrala mamu Denis u predstavi "Mame", koja joj je donela prvog Tonija za najbolju glavnu glumicu u mjuziklu 1966.

 

Andžela Lensberi
foto: CAP/RFS / Capital pictures / Profimedia

Televizijska publika obožavala ju je zbog uloge Džesike Flečer u seriji "Ubistvo, napisala je". Njena udovica, detektivka, profesorka u penziji koja istražuje zločine i piše o njima bila je svakako neobičan lik, a ipak – imali smo osećaj da je dobro poznajemo i da u njoj nema ničega toliko stranog.


Ja nisam želela da ona bude televizijska junakinja, već svaka žena. Mislim da je to ono što joj je dalo dugovečnost, s njom su mogli da se povežu svaka žena i svaki muškarac. Bila je prava žena, jaka, po čemu su muškarci i žene slični – istakla je jednom prilikom.

 

 

 

 

makonda-tracker