ovo niste znali

On danas osvaja svet, a sve je počelo — diveći se baki: Nikola Đuričko je unuk ove VELIKE GLUMICE

0

Zabeležila je desetine uloga u kultnim ostvarenjima, a malo je poznato da je ova glumica baka Nikole Đurička

foto: Photo Image Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: Photo Image Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glumac Nikola Đuričko i njegova porodica pre nekoliko godina su se osmelili da počnu ispočetka i preselili se u Los Anđeles. Ipak, redak talenat kakvim Đuričko može da se pohvali odmah je prepoznat, pa srpski glumac nije dugo čekao na prvi holivudski posao. Tako je on zaigrao u novoj sezoni serije Stranger Things, a odmah je sve oduševio i pobrao mnoge pozitivne kritike i simpatije.


Malo je poznato da je Đuričku, jednom od naših najistaknutijih glumaca, ova profesija na neki način zapisana i u genima, budući da je njegova baka bila poznata glumica. U pitanju je Tomanija Đuričko, a Nikola ističe da nije isključeno da je baš zbog nje i on samo postao glumac.


Glumica Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom — istakao je on jednom prilikom.

 

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić


Tomanija Đuričko zabeležila je više desetina uloga na filmu i televiziji, a mediji su svojevremeno pisali da je ona, vođena beskrajnom ljubavlju prema umetnosti, otišla od kuće s jednim putujućim pozorištem.


Ona je u Nici nastupala s drugom decom, a promenila je mnogo trupa.

 

Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni — izjavila je Tomanija svojevremeno.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen


Skrasila se u Jugoslaviji, gde je dobila mnoga priznanja, a nastupala je u Beogradskom dramskom pozorištu i Narodnom pozorištu, dok je ispred kamere zabeležila uloge u ostvarenjima "Čedomir Ilić", "Čovek sa fotografije", "Medaljon sa tri srca", "Subotom uveče", "Gospođa ministarka", "Povratak otpisanih"... Njena poslednja rola je ona u filmu "zaljubljeni" iz 1987. godine.


Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni — istakla je Tomanija u jednom intervjuu.


Glumica je sa Đorđem Đuričkom dobila dvoje dece: sina pilota, inače oca glumca Nikole Đurička, i ćerku bibliotekarku. Preminula je 31. januara 1994. godine u Beogradu.

 

 

makonda-tracker