rođena da bude zvezda

GADI joj se to što je, posvećene su joj najlepše ljubavne pesme: Ova glumica je decenijama vladala Holivudom, a onda...

0

Kada je bila na vrhuncu slave, iznenada je ponuda bilo sve manje, a mnogi veruju da se čuvena glumica našla na holivudskim "crnim listama" Harvija Vajnstina

Žan-Mark BAr i Rozana Arket u filmu 'Veliko plavetnilo'
Žan-Mark BAr i Rozana Arket u filmu "Veliko plavetnilo"foto: Columbia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Glumica Rozana Arket potiče iz velike glumačke porodice – njena rođena braća su Ričmond i Dejvid Arket, a sestre Patriša i pokojna Aleksis.

 

Deca Arketovih nisu imali previše izbora, budući da su od detinjstva "zaraženi glumom", jer im je majka glumica i učiteljica glume Brenda Olivija Mardi, a otac glumac, scenarista i producent Luis Arket. Međutim, veze s glumom kod Arketovih idu još dalje, budući da je njihov deka Klif Arket bio poznati američki glumac i komičar.

 

Rođena je u Njujorku 1959. godine, a prvu ulogu zabeležila je kada je imala 21 godinu, u horor seriji "Mračna tajna kuće za žetvu". Usledilo je mnogo epizodnih uloga u serijama, a njen prvi gilm je "Gorp", u kom se pojavila 1980. godine.

Ponuda je bilo sve više, a za ulogu u TV filmu "Dželatova pesma" je već 1982. godine nominovana za Emija. Ipak, ona je bila vrlo nezadovoljna svojom golišavom scenom i napomenula da to što je ceo svet vidi obnaženu čini da se oseća iskorišćeno i neprijatno. Od tada je odbila mnogo ponuda da skine odeću pred kamerama, a 1983. godine zabeležila je prvu glavnu ulogu u flimu – u ostvarenju "Bejbi, to si ti", koji je kritika odlično ocenila.


Igrala je s Madonom u filmu "Očajnički tražeći Suzan" 1985. godine, a za tu ulogu dobila je nagradu BAFTA. Rozana se kasnije žalila što je nakon ovog uspešnog filma uglavnom dobijala isto pitanje – "Kako je raditi s Madonom".
Rozana Arket ostvarila je još mnogo uspešnih uloga, među kojima se ističu one u Skorsezevom "U sitne sate", "Osam miliona smrti", Besonovom ostvarenju "Veliko plavetnilo", zatim su tu "Njujorške priče", "Petparačke priče"...

 

Rozana Arket
foto: The Geffen Company / AFP / Profimedia

Na vrhuncu slave bila je 1990. godine, kada su se u "Plejboju" pojavile njene golišave fotografije s plaže. Kako je glumica istakla, ona nije dala objavu za njihovo objavljivanje, niti je bila svesna da će se one naći u čuvenom časopisu.


Bila sam u kupaćem kostimu na Floridi s Bertom Sternom, fotografom koji je snimao Merilin Monro na plaži u džemperu. Popuili smo džoint, a kupaći mi je stalno spadao, pa sam ga pokidala jer mi je bilo prijatnije da bude naga – prisetila se Rozana.


Međutim, potom je u časopisu videla fotografije koje su nastale tog dana.

 

Ako ništa drugo, to nisu čak ni dobre fotografije, bile su ružne. Nacrtali su mi Plejboj zeku... Pa smo ih tužili – izjavila je kasnije glumica.

Kako je istakla, posebno joj je sve teško palo jer je fotografije prvi put videla dok se vraćala iz Diznilenda sa svojim tadašnjim dečkom Piterom Gabrijelom i njegovom decom.


Raskinuli smo odmah posle toga, mada ne samo zbog toga – rekla je Rozana.


Ovo nije jedino iskorišćavanje koje je Arketova doživela. Ona je godinama kasnije bila jedna od žena koje su svedočile o nasrtajima Harvija Vajnstina, holivudskog producenta kog su desetine žena optužile za silovanje i seksualno uznemiravanje. Nije poznato da li je i ona bila na njegovim crnim listama žena koje su ga odbile i kojima je zbog toga uništio karijeru, ali je tokom devedesetih za Rozanu Arket bilo sve manje posla i sve slabijih uloga.

 

Endi Garsija i Rozana Arket u filmu '8 miliona smrti'
Endi Garsija i Rozana Arket u filmu "8 miliona smrti"foto: TRI STAR PICTURES - Album / Album / Profimedia

Ubrzo se preorijentisala na režiju, pa je radila na dokumentarnim filmovima "U potrazi za Debrom Vinger" i "Sve što kažemo".


Ljubavni život poznate glumice nije bio ništa manje interesantan, a jedna od njenih najvećih ljubavi bila je ona sa Stivom Porkarom, klavijaturiskom čuvene grupe Toto, tokom osamdesetih. Pesma Rosanna posvećena je upravo njoj, a to nije jedini hit koji je inspirisala prelepa Rozana Arket. Naime, ona je godinama bila u vezi s engleskom muzičkom zvezdom Piterom Gabrijelom, a on joj je posvetio In Your Eyes.


Udavala se četiri puta: od 1979. do 1980. bila je u braku s Entonijem Grekom, od 1986. do 1987. sa Džejmsom Njutonom Hauardom, od 1993. do 1999. sa Džonom Sidelom, a od 2013. godine je udata za Toda Morgana.

 

Rozana Arket
foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Iz svih svojih ljubavi dobila je jedno dete, ćerku Zoi Blu Sidel.


Svojevremeno je izazvala mnogo kontroverzi kada je na Tviteru poručila da joj se gadi to što je.

 

Žao mi je što sam rođena bela i privilegovana. Gadi mi se to. Osećam toliko sramote – napisala je Rozana 2019. godine, nakon čega je tvrdila da joj je FBI poručio da "zaključa" svoj nalog zbog negativnih reakcija koje su usledile na ovoj mreži.

 

Rozana Arket
foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Zbog svoje lepote trpela je mnogo predrasuda i često se borila s vetrenjačama, a jednom prilikom se prisetila kako je reagovala na želju svoje sestre Aleksis Arket, trans glumice rođena kao Robert Arket, da živi kao žena.


Mislim da ti je teško da dođeš do posla u glumi? Čekaj samo dok postaneš žena! – poručila joj je Rozana.

 

 

makonda-tracker