voleo ga je svim srcem

NIJEDNOM nije otišao u krevet s njim: Nakon što je njegov dečko umro, Karl Lagerfeld je godinama plakao čim mu čuje ime

1

Ljubavna priča Karla Lagerfelda i raskalašnog dendija francuske modne scene trajala je 18 godina, a dizajner nije krio da je on bio jedan od retkih koji nikad nije imao odnose s njim

foto: - / akg-images / Profimedia
foto: - / akg-images / Profimedia

Karl Lagerfeld bio je čovek kakav se retko sreće, iz niza razloga. Modni mag, beskrajno kreativan i beskrajno ekscentričan, nije se libio da govori otvoreno o mnogim temama.

 

Na kraju krajeva, to je čovek koji je o Meril Strip jednom rekao da je "genijalna glumica, ali jeftinoća, zar ne", a prepričavaju se njegove izjave da je "sujeta najzdravija stvar u životu", da mrzi "zle i ružne ljude, naročito ružne i niske muškarce". Nije mu bilo teško ni da prizna da se svaka žena kojoj je on dizajnirao venčanicu razvela.


Međutim, kada je reč o njegovom ljubavnom životu, Karl nije bio toliko spreman za otvorenost.

 

Jednom je napravio izuzetak: za razgovor o Žaku de Bašeru, s kojim je proveo 18 godina, seo je s francuskom novinarkom Mari Otavi i pričao iz srca. Kako je tada otkrio, iako su zajedno bili skoro dve decenije, De Bašer i on nikad nisu imali intimne odnose.


Beskrajno sam voleo tog momka, ali nisam imao fizički kontakt s njim. Naravno, osvojio me je njegov fizički šarm – rekao je Lagerfeld u svom maniru.

 

Karl Lagerfeld, Žak de Bašer
foto: Guy Marineau / Starface / Profimedia

Upoznali su se 1972. godine, kada je Žak imao 21, a vrlo brzo su započeli zajednički život i mladić je dao otkaz u kompaniji Air France, u kojoj je radio kao stjuard.


Žak de Bašer bio je poznati francuski dendi, pripadnik džet-seta, koji se viđao s mnogim uticajnim muškarcima, a poznato je da je bio ljubavnik Iva Sen Lorana 1973. Tokom sedamdesetih je bio "glavna faca" na žurkama koja je okupljala najveća imena u Parizu, a bio je poznat po promiskuitetu, organizovanju orgija i sado-mazohističkim žurkama Moratoire Noir(e), koje je Lagerfeld finansirao.

Čuveni kreator nije imao ništa protiv toga što njegov dragi ima uzbudjiv seksualni život, iako on sam nikad s njim nije otišao u krevet.


Ja sam totalni čistunac, ali su mi Žakove avanture bile zabavne – rekao je tada Lagerfeld. – Nismo mogli više da se razlikujemo.

 

Dugogodišnji dečko i poslovni partner Iva Sen Lorana Pjer Berže tvrdio je da je Lagerfeld zapravo stajao iza Žakove afere sa slavnim dizajnerom i da ju je "proizveo" da bi srušio modnu kuću "Sen Loran". Karl to nikad nije priznao, ali je bio svestan glasina.


Naravno da sam znao za nejgovu vezu sa Sen Loranom, Iv mi je bio blizak prijatelj više od 20 godina. Pjer, Loranov dugogodišnji partner, izmislio je da ja stojim iza te afere da bih destabilizovao modnu kuću Sen Loran – priznao je Lagerfeld.

Žak i Karl živeli su zajedno do 1989, odnosno do De Bašerove smrti. Kada je imao 38 godina, Žak je, oboleo od AIDS-a, bio u izuzetno teškom stanju. Poslednje nedelje proveo je u jednoj pariskoj bolnici, a Karl je spavao u njegovoj bolničkoj sobi, pored njegovog kreveta, brinući o ljubavi svog života do poslednjeg trenutka.


Da sam živeo kao on, ne bih sad bio ovde – tužno je rekao je Lagerfeld.

Nakon Žakove smrti, kreator je navodno dugo bio potpuno slomljen, a toliko je patio da godinama nije mogao da čuje njegovo ime i da ostane suvih obraza.
Kasnije se pričalo da je bio zaljubljen u Edija Slimana i da je bio u vezi s kreatorom Džeremijem Skotom, ali je on insistirao na tome da je od De Bašerove smrti sam. Kako je jednom istakao, "debela Turkinja" mu je gatala kad je imao 18 godina i rekla mu da će i ostati sam.


Rekla mi je da ću s 50 godina morati da izaberem između porodice, seksa i karijere jer ne mogu da imam sve – ispričao je Karl.

Lagerfeld je preminuo 2019, u 85. godini života, nakon što se nekoliko sedmica osećao loše i propustio više revija kojima je trebalo da prisustvuje. Kao uzrok smrti navedene su komplikacije usled raka pankreasa.
 

 

makonda-tracker