ima ga svuda

Imate prolećne alergije? OVAJ VITAMIN bi mogao da bude od velike pomoći

0

Iako je mnogima proleće omiljeno godišnje doba, često u njemu ne možemo u potpunosti da uživamo zbog česte boljke današnjeg čoveka — polenskih alergija.

foto: Robert Kneschke, Shutterstock
foto: Robert Kneschke, Shutterstock

Alergeni su supstance koje inače nisu štetne i nalaze se svuda oko nas, ali kod ljudi koji su alergični na njih izazivaju alergijsku reakciju, čak i ukoliko su prisutne u vrlo niskim koncentracijama. Organizam i njegov imuni sistem greškom ih prepoznaju kao opasnost za telo, nakon čega se u krvotok ispuštaju histamin i druge hemikalije. To dalje dovodi do niza simptoma: curenje iz nosa, svrab i peckanje očiju, nosa i grla, kašalj, kijanje, moguće su i ekstremnije reakcije.


Tokom proleća, najveći problem je alergija na polen, od kog je maltene nemoguće odbraniti se jer se raznosi vetrom i vazduhom.

 

Tu od pomoći, uz standardnu terapiju, može biti i vitamin C, koji u organizmu ima mnofo važnih uloga. Ipak, najpoznatiji je kao moćan sastojak za jačanje imuniteta, a kako su alergije reakcije imunog sistema na supstance iz okoline, što znači da vitamin C može da bude dodatna pomoć u borbi protiv ovog prolećnog problema.

 

Vitamin C, Zdrava hrana, Voće i povrće
foto: Shutterstock

Vitamin C, poznat još kao askorbinska kiselina, ponaša se, naime, kao prirodni antihistaminik i antioksidans. Brojna istraživanja pokazala su da on može da smanji zapaljenski proces, oticanje i ostale simptome koji se povezuju s alergijskim reakcijama.


Ipak, vitamin C se ponaša drugačije od ostalih antihistaminika jer smanjuje količinu histamina umesto da blokira njegove receptore.

 

Jedna studija Medicinske škole Univerziteta u Sao Paolu pokazal je da se nivo histamina može smanjiti za oko 38 odsto nakon što osoba popije dva grama vitamina C.


Kada je reč o tome kod kojih alergija pomaže vitamin C, otkriveno je da je on efikasan kada je reč o simptomima gornjih delova disajnog trakta. Obično su u pitanju alergeni poput polena, buđi, prašine i peruti kućnih ljubimaca.


Antihistaminska svojstva vitamina C mogu biti korisna i u ublažavanju alergijskog rinitisa i astme jer krvni sudovi u višim delovima respiratornog sistema imaju visoke koncentracije mastocita, koji proizvode histamin.
Pojedina istraživanja pokazala su i da antioksidativna svojstva vitamina C mogu da očuvaju funkciju pluća tkao što štite ćelije u plućima od oksidativnog oštećenja.


Ipak, važno je imaju na umu da vitamin C ne može da spreči alergiju i alergijsku reakciju — ali u nekim slučajevima može da bude od pomoći.

 

 

makonda-tracker