pravi ogromnu razliku

U Srbiji svakih 20 minuta neko doživi ŠLOG: Ova namirnica snižava rizik od moždanog udara za čak 59 odsto!

0

Jedno istraživanje pokazalo je da ovaj sočni plod značajno smanjuje verovatnoću da će doći do moždanog udara, a od ranije je poznato da snižava i krvni pritisak

foto: lenetstan/Shutterstock
foto: lenetstan/Shutterstock

Moždani udar (šlog) predstavlja prestanak funkcionisanja pojedinih grupa moždanih ćelija usled manjka hranljivih materija i(li) kiseonika. Do toga obično dolazi zbog začepljenja krvnih sudova ili njihovo prskanja i izliva krvi, zbog čega je od ogromne važnosti da krvni sudovi ostanu prohodni i zdravi.


Prema nekim procenama, u Srbiji svakih 20 minuta neko doživi moždani udar, a svakih sat vremena neko umre od njegovih posledica, dok je to u našoj zemlji prvi uzrok skraćenja životnog veka kod žena i drugi kod muškaraca.

 

Zato su ishrana i životni stil od izuzetne važnosti u prevenciji, a pojedina istraživanja pokazala su da ne moramo samo da izbacujemo iz jelovnika namirnice koje mogu da nanesu štetu i začepe krvne sudove, postoji hrana koja deluje sasvim suprotno – tako što snižava rizik za nastanak šloga.


Studija koja je nedavno objavljena u naučnom listu "Neurologija" pokazala je tako zanimljivu vezu između moždanog udara i konzumiranja paradajza, a u pitanju je istraživanje u kojem su analizirani podaci 1.031 muškarca u Finskoj.

 

Paradajz
foto: Shutterstock

U pitanju su lica starosti od 46 do 65 godina, kojima su naučnici merili nivoe karotenoida, uključujući likopen. Tokom praćenja, 67 učesnika studije je iz nekog razloga dobilo hitnu medicinsku pomoć, a 50 njih je imali ishemijski moždani udar.


Zaključan studije je da muškarci koji imaju najvišu koncentraciju likopena imaju čak 59 posto niži rizik od moždanog udara.

 

Šta je likopen?


Likopen je, zapravo, svetlocrveni karotenoidni pigment i fitohemikalija koja je u najvećoj meri prisutna u paradajzu, ali se može naći i u u drugom crvenom voću i povrću.

 

Paradajz
foto: Profimedia

Efikasan je antioksidant, što znači da neutralizuje slobodne radikale i smanjuje oštećenja i rizik od kancera, kardiovaskulanrih oboljenja, katarakte, usporava starenje ćelija, ublažava astmu, poboljšava vid...


Paradajz pomaže i kod povišenog pritiska


Međutim, ne samo što paradajz deluje tako što snižava rizik da će doći do moždanog udara, već su mnoge studije dokazale da je koristan i kod visokog krvnog pritiska. Razlog ovog puta nije (samo) likopen, već kalijum u paradajzu.

 

Naime, ovaj mineral igra ulogu u tome koliko se tečnosti skladišti u organizmu i koliko se nje oslobađa. Kada telo zadržava dodatnu tečnost, opterećuje se i krv, zbog čega se podiže nivo krvnog pritiska, a da bi se tečnost filtrirala iz krvi, potreban je normalan balans natrijuma i kalijuma.


Konzumiranjem hrane s visokim procentom kalijuma možete pomoći da se ravnoteža uspostavi i da se bubrezima omogući da rade normalno i snize krvni pritisak – navodi organizacija "Krvni pritisak Velika Britanija".

 

 

makonda-tracker