obavezno probajte

Kako obrisati tamne fleke od akni, starenja, sunca...? 3 prirodna sredstva koje čine ten savršeno ujednačenim

0

Ten kakav viđamo u reklamama nije nedostižan ― i za njega vam ne treba baš uvek niz skupocenih proizvoda! Ukoliko želite da se rešite tamnih fleka s lica, u tome vam najverniji saveznik mogu biti prirodna sredstva i mešavine.

foto: srisakorn wonglakorn/Shutterstock
foto: srisakorn wonglakorn/Shutterstock

Zbog problema s borama i aknama, hiperpigmentacija često nije zapostavljena tema kada je reč o nezi kože, a ovaj proces, iako je sasvim prirodan, mnogima smeta, zbog čega bezrazložno dodaju slojeve pudera i biraju pretamne ili presvetle nijanse u pokušaju da neutrališu tamne fleke.


Do hiperpigmentacije dolazi zbog pojačanog lučenja melanina, pigmenta koji daje koži, kosi i očima prirodnu boju, a melanin se stvara prekomerno zbog niza razloga: starenja, genetskih predispozicija, izlaganja suncu, zapaljenja, povreda, disbalansa hormona, akni...

 

Postoji više prirodnih trikova koji se koriste za ublažavanje hiperpigmentacije širom sveta i koji su popularizovani zahvaljujući društvenim mrežama, a ove su najčešći.

 

  • Jabukovo sirće

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia

U jednoj posudi pomešajte jednake količine vode i jabukovog sirćeta, pa štapićem za uši namažite na tamne fleke. Ostavite da odstoji dva do tri minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponovite postupak dvaput dnevno.

 

  • Ekstrakt zelenog čaja

 

Čaj, Zeleni čaj
foto: Shaiith/Shutterstock

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može da ima depigmentirajući efekat kada se nanese na kožu. Ipak, još uvek nema dokaza da on može značajno da posvetli tamne fleke na licu, ali mnoge korisnice društvenih mreža kunu se da im je baš on pomogao. Njihov savet je da kesicu zelenog čaja stavite u ključalu vodu na tri minuta, potom je izvadite i ostavite da se hladi. Nakon toga treba kesicom da protrljate tamne fleke i ponavljate ovo dva puta dnevno dok ne budete zadovoljni rezultatom.

 

  • Mleko

 

mleko, mlečni proizvodi, lepota, Zdravlje, lice, čisto lice, savršeno telo, Zdrava ishrana, cevčica, roditeljstvo
foto: Profimedia

Mleko, kiselo mleko i mlaćenica pokazali su se kao efikasni u posvetljivanju tamnih fleka na licu, zahvljujući mlečnoj kiselini, sve popularnijem sastojku kozmetičkih proizvoda, koji se prodaje i kao zaseban artikal za svakodnevnu rutinu nege.


Preporučuje se da se komadić vate umoči u mleko, pa da se njim dobro protrlja tamna fleka, i to dvaput dnevno.

 

 

makonda-tracker