jednostavno je

Pomaže kod više bolesti, ubrzava mršavljenje, čisti kožu: SOK OD KROMPIRA pravi se za 30 sekundi, a VRLO JE MOĆAN

0

Iako je ponekad pomalo ozloglašen, krompir obiluje hranljim materijama, a njegov sok je izuzetno efikasan za brojna stanja, kao i u nezi lepote

foto: Maryna Osadcha, Shutterstock
foto: Maryna Osadcha, Shutterstock

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u ishrani širom sveta, a njegov sok je prepun gusto zbijenih hranljivih materija.


Ovo je sjajan način da se telu pruži obilje minerala kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i bakar, odnosno vitamine (najviše iz B kompleksa), a koristi kod više zdravstvenih problema, za jačanje organizma i za lepotu.


Utvrđeno je da sok od krompira blagotvorno deluje na imuni sistem jer sadrži veliku količinu vitamina C, a zbog svog antizapaljenskog svojstva pozitivno deluje kod ljudi s artritisom i, uopšte, bolovima u zglobovima.

 

Budući da štiti želudac, ovaj sok može da bude odličan saveznik u borbi protiv čira na želucu, a u Japanu se primenjuje kod osoba s hepatitisom i, uopšte, za čišćenje jetre i žučne kese.


Sok od krompira pomaže i u snižavanju holesterola, zahvaljujući vitaminu A, vitaminima iz B grupe i vitaminu C, a koristan je i kod glavobolje, migrene, stresa i svih vrsta bolova. Može biti od pomoći i pri konstipaciji i za čišćenje digestivnog trakta od toksina, a efikasan je protiv infekcija i ubrzava zarastanje rana.

 

krompir
foto: Profimedia

Zahvaljujući niacinu, sok od krompira pruža energiju i poboljšava protok kiseonika, pa podstiče bolju cirkulaciju.


Jedna studija iz 2016. godine pkazala je da krompirovi glikoalkaloidi imaju antikancerogeno dejstvo, a utvrđeno je da svojim antiupalnim i antioksidativnim svojstvima sok od krompira predstavlja odličnu prevenciju razvoju kardiovaskularnih oboljenja.

 

Uz sve to, sok od krompira može biti od pomoći ako želite da se rešite viška kilograma! Iako s krompirom u ishrani treba biti oprezan ukoliko želite da smršate, njegov vitamin C ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenja, pokazalo je zajedničko istraživanje Univerziteta u Arizoni i Univerziteta Kolumbija.


Kao da sve ovo nije dovoljno, sok od krompira hidrira kožu, a kada se utrljava redovno u lice u mešavini s jogurtom i drži 15 minuta, može postepeno blago da posvetli kožu i učini je zategnutijom, hidriranijom i lepšom. Štaviše, toliko je hidratantan da ublažava simptome ekcema, a sve što je dobro za kožu dobro je i za kosu, pa maska za kosu od soka od krompira pruža sjaj i blistavost.

 

sok od krompira
foto: Profimedia

Recept za sok od krompira

 

Dobro operite krompir i očistite sve zelene mrlje ili klice. Zatim ga oljuštite i izrendajte što sitnije.


Postoje dva načina da se dobije sok:

 

 

  • Izrendani krompir stavite u gazu i dobro iscedite...
  • ... ili ga stavite u sokovnik i tako procedite.


Kako se pije?


Sok od krompira idealno je piti svež, ali može da odstoji i u frižideru. Ipak, trudite se da ne pravite veće zalihe jer je idealno popiti ga u roku od 20 minuta od ceđenja.


Ako želite da ga sačuvate, treba da se drži u hermetički zatvorenoj staklenoj tegli, ali ne bi smeo da stoji u frižideru duđe od dva dana.


Najvažnije je znati da sa sokom od krompira ne sme da se preteruje jer u prekomernoj količini može da izazove dijareju, mučninu i povraćanje. Uz to, krompir ima visok glikemijski indeks, pa dijabetičari moraju da budu izuzetno oprezni s njim.

 

 

makonda-tracker