trajaće duže i biće ukusniji

Kako da hleb ostane mekan danima? 5 najboljih sastojaka za dužu svežinu domaćeg hleba

U testo za hleb dodajte neki od sastojaka s našeg spiska i možete biti sigurni da ćete danima moći da uživate u njemu i da će dugo zadržati sočnost i mekoću. Takođe, tu je i jedan iznenađujući savet za čuvanje hleba koji će mu produžiti rok.

Mekan domaći hlebfoto: Metamore Studio/Shutterstock

Nema ničeg lepšeg od mirisa svežeg domaćeg hleba, zar ne?


Hrskava korica spolja, a unutra mekano i toplo testo koje se jednostavno topi u ustima (još u kombinaciji sa sirom i paradajzom!).


Međutim, svi znamo koliko brzo hleb može da se svrdne, isuši i postane nejestiv, naročito ako se nepravilno skladišti. Ukoliko ne koristite prave sastojke, već sutradan on može da bude sasvim drugačijeg ukusa.


Dobra vest je da postoje jednostavni i prirodni sastojci koje možete dodati u testo kako bi vaš hleb ostao mekan i svež nekoliko dana, a neki od njih bi mogli da vas iznenade.

🥛 Mleko ili mlečni proizvodi

 

Nema sumnje da će hleb biti mekši i sočniji ako mu dodate kefir, jogurt ili mlekofoto: Fascinadora/Shutterstock

Dodavanjem mleka umesto vode u testo dobićete mekši i ukusniji hleb, kvalitetnije strukture. Mlečne masti i proteini usporavaju starenje hleba i pomažu mu da sačuva vlažnost. Jogurt, pavlaka ili kefir takođe su odličan izbor jer pružaju dodatnu mekoću i laganu kiselkastu notu.


🧈 Maslac ili ulje

 

Masnoće su vrlo važne za mekaniji hlebfoto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Masti su ključni saveznik mekog hleba, to će vam reći svaka baka koja je iskusna u pripremi domaćih peciva.


Maslac, maslinovo ili suncokretovo ulje deluju kao prirodni "omekšivači" jer obavijaju molekule skroba i sprečavaju ih da se brzo stvrdnu. Samo kašika ili dve mogu napraviti veliku razliku!


🍯Med ili šećer

 

Med je sastojak za domaći hleb kojeg se ne setimo nikad, a može biti vrlo koristanfoto: Wojciech Skora/Shutterstock

Mali dodatak šećera ili meda ne samo što poboljšava ukus, već pomaže i da hleb duže ostane sočan. Prirodni šećeri zadržavaju vlagu u testu i usporavaju njegov put ka bajatosti.

Uz to, gljivice obožavaju šećer i bolje rastu uz njega, pa će i kvasac biti efikasniji i testo će vam više narasti.


🥔 Pire krompir ili krompirovo brašno

 

Ako vam je ostalo pire krompira od ručka, ubacite ga u testo za hlebfoto: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Krompir je vrlo efikasan u apsorpciji i zadržanju vlažnosti, što pomaže da hleb ostane mekan i sočan danima. Čak i mala količina pirea ili krompirovog brašna učiniće čuda za teksturu, pa bi mogao da bude vrlo ukusan i deluje sveže tri-četiri dana kasnije.


🥚Jaja

 

Dodajte samo jedno jaje u testo za hleb i biće mekšifoto: Shutterstock

Jaja zaista dodaju bogatstvo testu – hranljive materije, kvalitetnu teksturu i bolji ukus, a pomažu i u zadržavanju vlage i formiranju mekane "sredine" hleba. Posebno su korisna kod slatkih hlebova, ali mogu se dodati i u običan beli hleb, doduše u manjim količinama. Jedno će biti savim dovoljno!


Savet za čuvanje hleba – uz parče jabuke ili komadić celera


Ako već imate gotov hleb i želite da ostane svež duže, držite ga u zatvorenoj posudi s parčetom jabuke ili stabljikom celera. Da, dobro ste pročitali: samo stavite malo jabuke pored hleba!

 

One i celer prirodno otpuštaju vlagu, koja se prenosi na hleb i usporava njegovo isušivanje.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Divna priča o pekaru iz Novog Pazara