U testo za hleb dodajte neki od sastojaka s našeg spiska i možete biti sigurni da ćete danima moći da uživate u njemu i da će dugo zadržati sočnost i mekoću. Takođe, tu je i jedan iznenađujući savet za čuvanje hleba koji će mu produžiti rok.
Nema ničeg lepšeg od mirisa svežeg domaćeg hleba, zar ne?
Hrskava korica spolja, a unutra mekano i toplo testo koje se jednostavno topi u ustima (još u kombinaciji sa sirom i paradajzom!).
Međutim, svi znamo koliko brzo hleb može da se svrdne, isuši i postane nejestiv, naročito ako se nepravilno skladišti. Ukoliko ne koristite prave sastojke, već sutradan on može da bude sasvim drugačijeg ukusa.
Dobra vest je da postoje jednostavni i prirodni sastojci koje možete dodati u testo kako bi vaš hleb ostao mekan i svež nekoliko dana, a neki od njih bi mogli da vas iznenade.
🥛 Mleko ili mlečni proizvodi
Dodavanjem mleka umesto vode u testo dobićete mekši i ukusniji hleb, kvalitetnije strukture. Mlečne masti i proteini usporavaju starenje hleba i pomažu mu da sačuva vlažnost. Jogurt, pavlaka ili kefir takođe su odličan izbor jer pružaju dodatnu mekoću i laganu kiselkastu notu.
🧈 Maslac ili ulje
Masti su ključni saveznik mekog hleba, to će vam reći svaka baka koja je iskusna u pripremi domaćih peciva.
Maslac, maslinovo ili suncokretovo ulje deluju kao prirodni "omekšivači" jer obavijaju molekule skroba i sprečavaju ih da se brzo stvrdnu. Samo kašika ili dve mogu napraviti veliku razliku!
🍯Med ili šećer
Mali dodatak šećera ili meda ne samo što poboljšava ukus, već pomaže i da hleb duže ostane sočan. Prirodni šećeri zadržavaju vlagu u testu i usporavaju njegov put ka bajatosti.
Uz to, gljivice obožavaju šećer i bolje rastu uz njega, pa će i kvasac biti efikasniji i testo će vam više narasti.
🥔 Pire krompir ili krompirovo brašno
Krompir je vrlo efikasan u apsorpciji i zadržanju vlažnosti, što pomaže da hleb ostane mekan i sočan danima. Čak i mala količina pirea ili krompirovog brašna učiniće čuda za teksturu, pa bi mogao da bude vrlo ukusan i deluje sveže tri-četiri dana kasnije.
🥚Jaja
Jaja zaista dodaju bogatstvo testu – hranljive materije, kvalitetnu teksturu i bolji ukus, a pomažu i u zadržavanju vlage i formiranju mekane "sredine" hleba. Posebno su korisna kod slatkih hlebova, ali mogu se dodati i u običan beli hleb, doduše u manjim količinama. Jedno će biti savim dovoljno!
Savet za čuvanje hleba – uz parče jabuke ili komadić celera
Ako već imate gotov hleb i želite da ostane svež duže, držite ga u zatvorenoj posudi s parčetom jabuke ili stabljikom celera. Da, dobro ste pročitali: samo stavite malo jabuke pored hleba!
One i celer prirodno otpuštaju vlagu, koja se prenosi na hleb i usporava njegovo isušivanje.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Divna priča o pekaru iz Novog Pazara