njam

Čuveni slatki hleb koji Italijani obožavaju: Domaći recept za panetone

0

Panetone je poznato čedo iz italijanske kuhinje, a u pitanju je vrsta hleba. 

Recept za panetone nije mnogo zahtevan
Recept za panetone nije mnogo zahtevan foto: Shutterstock / Cesar Ramos

Panetone su Italijanima jedna od omiljenih stvari za jelo. U pitanju je slatka vrsta hleba, prošarana suvim voćem, a recept uopšte nije težak, ali nije ni brz. 

 

SASTOJCI 

 

  • toplo mleko - 4 kašike
  • suvi kvasac - 1 kašika
  • šećer - oko 100 grama
  • puter - oko 250 grama
  • jaja - 5 komada
  • vanillin šećer - 2 kesice
  • narendana kora limuna - 1 komada
  • narendana kora pomorandže - 1 komada
  • brašno - oko pola kila 
  • suvo grožđe - oko 100 grama
  • rum - 3 kašike
  • kandirana kore limuna i pomorandže - oko 100 grama (sitno seckano)
  • so - prstohvat
  • šećer u prahu - za posipanje

 

PRIPREMA

 

Prvo je neopdhodno da rastopite kvasac u toplom mleku sa jednom malom kašikom šećer. Onda to ostavite da odstoji malo, a preostali šećer zajedno sa vanilin šećerom stavite u jednu duboku posudu i kremasto umutite sa puterom.

 

Trebalo bi da puteru dodate narendanu koru limuna i pomorandže, a onda da sve promešate. Lagano ubacujte jedno po jedno jaje i sve vreme mešajte. 

 

Sada zasebno, u jednu duboku posudu stavite brašno i u sredini brašna napravite udubljenje.

 

Dodajte i kvasac, pa puter i jaja, a onda sve to umesite.

 

Posle testo stavite na neku površinu koju ćete prethodno posuti brašnom, a nakon toga  mesite nekoliko minuta, sve dok smesa ne bude mekana.

 

Sledeći korak je da preko testa stavite foliju i ostaviti da odstoji na nekom toplom mestu oko dva sata.

 

Dok to čekate, suvo grožđe i rum sipajte u jednu manju posudu i ostavte na niskoj temperaturi nekokliko minuta.

 

Sve vreme mešajte, dok grožđe lepo ne upije rum, a onda ostavite da malo odstoji.

 

Pošto testo naraste možete da ga prebacite na površinu prekrivenu brašnom i da ga još malo umesite.

 

Posle dodajte i grožđe sa rumom i seckanu kandiranu koru limuna i pomorandže.

 

Kad sve umesite, testo prebacite u kalup, koji ćete pre toga podmazati puterom i posuti brašnom

 

Neophodno je da rernu zagrejte na 180 stepeni, na roj temperaturi ostavite nekih 45 minuta.

 

Kada se hleb ohladi pospite ga šećerom u prahu.

 

Bonus video: 

 

 

makonda-tracker