Panetone je poznato čedo iz italijanske kuhinje, a u pitanju je vrsta hleba.
Panetone su Italijanima jedna od omiljenih stvari za jelo. U pitanju je slatka vrsta hleba, prošarana suvim voćem, a recept uopšte nije težak, ali nije ni brz.
SASTOJCI
- toplo mleko - 4 kašike
- suvi kvasac - 1 kašika
- šećer - oko 100 grama
- puter - oko 250 grama
- jaja - 5 komada
- vanillin šećer - 2 kesice
- narendana kora limuna - 1 komada
- narendana kora pomorandže - 1 komada
- brašno - oko pola kila
- suvo grožđe - oko 100 grama
- rum - 3 kašike
- kandirana kore limuna i pomorandže - oko 100 grama (sitno seckano)
- so - prstohvat
- šećer u prahu - za posipanje
PRIPREMA
Prvo je neopdhodno da rastopite kvasac u toplom mleku sa jednom malom kašikom šećer. Onda to ostavite da odstoji malo, a preostali šećer zajedno sa vanilin šećerom stavite u jednu duboku posudu i kremasto umutite sa puterom.
Trebalo bi da puteru dodate narendanu koru limuna i pomorandže, a onda da sve promešate. Lagano ubacujte jedno po jedno jaje i sve vreme mešajte.
Sada zasebno, u jednu duboku posudu stavite brašno i u sredini brašna napravite udubljenje.
Dodajte i kvasac, pa puter i jaja, a onda sve to umesite.
Posle testo stavite na neku površinu koju ćete prethodno posuti brašnom, a nakon toga mesite nekoliko minuta, sve dok smesa ne bude mekana.
Sledeći korak je da preko testa stavite foliju i ostaviti da odstoji na nekom toplom mestu oko dva sata.
Dok to čekate, suvo grožđe i rum sipajte u jednu manju posudu i ostavte na niskoj temperaturi nekokliko minuta.
Sve vreme mešajte, dok grožđe lepo ne upije rum, a onda ostavite da malo odstoji.
Pošto testo naraste možete da ga prebacite na površinu prekrivenu brašnom i da ga još malo umesite.
Posle dodajte i grožđe sa rumom i seckanu kandiranu koru limuna i pomorandže.
Kad sve umesite, testo prebacite u kalup, koji ćete pre toga podmazati puterom i posuti brašnom
Neophodno je da rernu zagrejte na 180 stepeni, na roj temperaturi ostavite nekih 45 minuta.
Kada se hleb ohladi pospite ga šećerom u prahu.
Bonus video: