kakav trik!

Dodajte ga bilo kom testu i biće mekano kao pahulja: Ovaj sastojak obično bacamo, a pretvara hleb i kiflice u oblak

0

Količina glutena igra važnu ulogu u tome koliko će pecivo biti mekano, a postoji fenomenalan način da se ona smanji tako da dobijete lagan i nežan domaći hleb.

Mekane, domaće pogačice
Mekane, domaće pogačicefoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Nekad nam prija hrskavo pecivo, ali kada je reč o hlebu, pogači i kiflicama, jedna od ključnih stvari je da budu mekani, nežni i lagani poput oblaka, a to nije tako teško postići.


Koliko će pecivo biti mekano, odnosno kakva će mu biti tekstura zavisi od glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama poput raži i ječma. Ukoliko je glutena više, hleb će zahtevati više žvakanja, a ako ga ima manje, on je mekši.


Kako bi se gluten "smirio", često se koriste sastojci koji treba omekšaju testo, kao što su mleko, puter, jaja, ulje itd, ali postoji jedan kojeg se nikad ne setite, a može da bude vrlo efikasan.

U pitanju je skrob – što ga više ima, to će pecivo biti mekanije, a u povećavanju količine skroba u testu može vam pomoći krompir, povrće poznato po ogromnom udelu skroba. Štaviše, samo jedan krompir srednje veličine sadrži oko 31 g skroba!

 

Voda u kojoj se kuvao krompir može da posluži za pripremu testa
Voda u kojoj se kuvao krompir može da posluži za pripremu testafoto: dashtik/Shutterstock

Kako iskoristiti krompir za mekše pecivo?


Postoji više načina da se skrob iz krompira iskoristi prilikom pripreme testa da bismo dobili vazdušastije i mekane lepinje, pogače, pite, hlebove i kiflice.


Jedan od njih je da ubacite kuvan i ispasiran krompir, ali je još jednostavnije da upotrebite vodu u kojoj se krompir kuvao. Prilikom termičke obrade u vodi, krompir će iskustiti velike količine skroba, a ovaj trik se lako dodaje receptu za pecivo tako što se jednostavno vodom od kuvanja krompira zamene voda ili mleko u odnosu 1:1.

 

Dakle, ako u receptu stoji da sipate 200 ml vode, samo sipajte 200 ml vode koja vam je ostala posle kuvanja krompira i dobićete još mekše pecivo.

 

BONUS VIDEO

Obredni vlaški hleb POMANA

Error in getting video.

 

makonda-tracker