iznenadićete se

Zašto testo nije poraslo? 7 grešaka kod korišćenja praška za pecivo koje svi ponekad pravimo

0

Sigurno vam se desilo da potrošite mnogo jaja u nadi da ćete dobiti biskvit od kojeg mogu da se naprave tri kore za tortu, samo da biste u rerni zatekli potpuno ravno i neupotrebljivo pecivo – iako ste sigurni da ste pratili recept! Šta je pošlo po zlu?

Prašak za pecivo je jedan od najvažnijih sastojaka u mnogim pecivima, ali je s njim moguće napraviti mnogo grešaka ako ne znate ove sitnice
Prašak za pecivo je jedan od najvažnijih sastojaka u mnogim pecivima, ali je s njim moguće napraviti mnogo grešaka ako ne znate ove sitnicefoto: Shutterstock / Olga Dubravina

Prašak za pecivo je sredstvo za dizanje testa koje se verovatno najčešće koristi, što, doduše, zavisi od vrste peciva i recepta. 

 

Pri pripremi hlebova, kiflica i sl. uglavnom posežemo za kvascem, dok su u poslasticama uglavnom pomoć za nadolaženje testa prilikom pečenja ili prašak za pecivo ili soda bikarbona, koji se nekada i kombinuju.

 

Na tržištu se najčešće može naći prašak za pecivo koji reaguje u dvema fazama: najpre kada se navlaži i drugi put pod uticajem visoke temperature, odnosno u rerni.

Zašto prašak za pecivo ne deluje?

 

U svakom slučaju, svima nam se dešavalo da naizgled sve uradimo kako treba, a ipak dobijemo biskvit koji ne može da se iskoristi za više kora za tortu jer nije otišao ni milimetar u visinu ili mafine koji nisu nimalo nadošli.

 

"Glavni osumnjičeni" u tim situacijama nam je upravo prašak za pecivo, ali je razlog zašto testo nije poraslo uglavnom neki sitan korak s ovim sastojkom koji smo preskočili ili izgubili iz vida.

 

Iako se soda bikarbona koristi u mnogim receptima za testo, ovi sastojci ne mogu da se zamene jedan drugim jer je sodi bikarboni potrebna kiselina da se 'aktivira', dok je prašku za pecivo neophodna samo vlažnost.
Iako se soda bikarbona koristi u mnogim receptima za testo, ovi sastojci ne mogu da se zamene jedan drugim jer je sodi bikarboni potrebna kiselina da se "aktivira", dok je prašku za pecivo neophodna samo vlažnost.foto: Shutterstock, Dragon Images

7 najčešćih grešaka kod upotrebe praška za pecivo

 

  • 1. Koristite prašak za pecivo kojem je istekao rok trajanja. Vremenom, ovaj proizvod ima sve manju moć podizanja testa, pa ako mu je rok trajanja prošao ili je blizu isteka, efekat može biti slabiji. Da biste proverili ima li smisla da ga koristite, pomešajte kašičicu praška za pecivo s malo vode – ako počne snažno da bubri, znači da je još uvek upotrebljiv.

 

  • 2. Koristite sodu bikarbonu umesto praška za pecivo. Iako se soda bikarbona koristi u mnogim receptima za testo, ovi sastojci ne mogu da se zamene jedan drugim jer je sodi bikarboni potrebna kiselina da se "aktivira", dok je prašku za pecivo neophodna samo vlažnost.

 

  • 3. Niste upotrebili pravu količinu. Za svaki recept i sastojak je ključno koristiti pravu meru, pa ako piše da je potrebno da kašičica bude ravna, da se koristi cela kesica praška za pecivo i sl, vodite računa o tome.

 

Prašak za pecivo je sredsto za dizanje testa koje ima široku primenu u kuhinji, a ipak nosi sa sobom zamke koje ponekad izgubimo iz vida.
Prašak za pecivo je sredsto za dizanje testa koje ima široku primenu u kuhinji, a ipak nosi sa sobom zamke koje ponekad izgubimo iz vida.foto: Naviya Shutterstock
  • 4. Niste prosejali prašak za pecivo. Ukoliko preskočite prosejavanje suvih sastojaka, može doći do formiranja gromuljica i neravnomernog raspoređivanja sastojaka u testu. Zato uvek i obavezno prosejte i prašak za pecivo, i brašno, i kakao...

 

  • 5. Nepravilno čuvate prašak za pecivo. Da biste sačuvali svežinu ovog praha, držite ga na hladnom i suvom mestu i vodite računa o tome da je dobro zatvoren ako ste već otvarali kesu, jer ćete tako sprečiti da prašak apsorbuje vlagu ili mirise.

 

  • 6. Predugo ste mešali testo. Ukoliko dugo mešate ili mesite testo, to može da dovede do preranog aktiviranja praška za pecivo. Posledica je slabije dizanje testa tokom pečanja, pa ako koristite ovaj sastojak mešajte i mesite samo dok se sastojci ne sjedine.

 

  • 7. Ne pečete odmah. Nakon što se navlaži, prašak za pecivo počinje da reaguje. Zato je najbolje da stavite testo da se peče što pre jer odlaganje pečenja može da dovede do manjeg efekta ovog sastojka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj

 

makonda-tracker