obratite pažnju

Gde ga nikako ne smemo držati? Saveti uz koje vam hleb može potrajati i do 14 dana

0

Pekarka savetuje kako da hleb čuvamo svežim što duže, i to ako ga držimo na neočekivanom mestu.

Pekarka savetuje kako da čuvamo hleb da potraje i do 2 nedelje
Pekarka savetuje kako da čuvamo hleb da potraje i do 2 nedeljefoto: Master1305/Shutterstock

Hleb je jedna od namirnica koje su obavezne na šoping listama, ali mnogima od nas se desi da ga ne pojedemo na vreme, pa postane bajat. Ipak, on može duže ostati svež ako znamo pravi način da ga čuvamo, te može trajati i danima!

 

Iako većina hleb drži na polici u kuhinji ili u korpi za hleb, postoje mesta u kuhinji koja treba izbegavati kako bi hleb duže ostao svež.

 

Pekarka Emili Rafa podelila je svoje savete kako da sačuvate hleb, pa naglasila gde nikako ne bi trebalo da stoji i zbog čega.

Naime, ona ističe da se hleb treba skloniti što dalje od kuhinjskih aparata, te da su oni često "krivi" za hleb koji prerano prestane da bude jestiv.

 

Godinama ranije, hleb smo držali u plastičnoj kesi, u fioci između mašine za sudove i frižidera. Toplota od ovih uređaja i vlaga zbog držanja hleba zatvorenog u plastičnoj kesi je kreirala tle za buđ. Sve u toj fioci je bilo prekriveno buđi!

 

Ona preporučuje da se hleb drži na hladnom, suvom mestu, dalje od bilo kakvog izvora toplote i vlage, što znači da se kloni rerne, frižidera, činije za voće, mikrotalasne...

 

Najbolje je da hleb držite dalje od potencijalnih izvora vlage i toplote
Najbolje je da hleb držite dalje od potencijalnih izvora vlage i toplotefoto: Shutterstock/fizkes

Zašto da se hleb skloni od voća? Neko voće, poput jabuka i banana, zbog etilena mogu da utiču i na to da se hleb pokvari pre vremena. Kada voće zri, ono ispušta vlagu i tako se stvara pogodne tle za vlagu i kod drugih namirnica.

 

Za nju ni kutije za hleb nisu dobra ideja, ali navodi da se svež hleb može držati u frižideru.

 

Kako se navodi, hleb iz prodavnice se može držati na sobnoj temperaturi od 4 do 7 dana ili do 14 dana u frižideru!

 

Za dobru teksturu hleba, Emili savetuje zagrevanje hleba u rerni na temperaturi od 150 stepeni pre serviranja. Ona tvrdi da će držanje hleba u frižideru biti prevencija za buđ, a održaće ga svežijim nego da ga ostavite, recimo, na pultu u kuhinji.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj

 

makonda-tracker