detalji su bitni

Kako da PROJA bude sočna, ne mrvi se i ostane sveža 5 dana? 6 saveta koji ne oduzimaju nimalo vremena, a stvarno deluju

0

Da biste bili u potpunosti zadovoljni projom, potrebno je da obratite pažnju na sitne korake o kojima inače ne razmišljamo previše, a značajno utiču na mekoću peciva i to koliko će trajati.

Domaća proja sa sirom koja traje danima i vrlo je sočna i mekana
Domaća proja sa sirom koja traje danima i vrlo je sočna i mekanafoto: V.Dr/Shutterstock

Proja je jedan od najpopularnijih i jednostavno neizostavan deo srpske kuhinje, neodoljivim slanim zalogajima koji nas zasite očas posla, a isto se tako brzo i pravi.


Neki je zovu i moruznica ili proha, a u svako slučaju je u pitanju kukuruzni hleb koji uvek uspeva, traje danima i ide uz svako jelo, ali je jednako omiljen i bez ičega ili, eventualno, uz kiselo mleko ili jogurt.


Ukoliko vam se ipak dešava da niste u potpunosti zadovoljni svojom projom iako ste ispratili sve korake u receptu, moguće je da ste napravili neku sitnu grešku ili propustili da primenite neki stari trik naših baka.

Da biste uvek dobili fenomenalnu proju kojoj baš ništa ne može da se zameri, primenite ova pravila.


Saveti za ukusnu proju


1. Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno.


Da bi hleb bio proja, potrebno je da se koristi kukuruzno brašno, a uglavnom je u pitanju grubo mleveno kukuruzno brašno koje sadrži i ljuske i klice, pa se dobija ukus sličan ukusu mekanog hleba od punog zrna. Imajte u vidu da ovakva proja treba da se drži u frižideru.

 

Proja ima još lepši ukus ako joj se dodaju feta sir i spanać
Proja ima još lepši ukus ako joj se dodaju feta sir i spanaćfoto: bobst/Shutterstock

2. Koristite belo kukuruzno brašno.


Žuto kukuruzno brašno se prodaje na svakom koraku, pa ga često kupimo bez mnogo razmišljanja, ali i to je li brašno žuto ili belo pravi razliku. Naime, belo ima daleko finiji ukus iako je priprema od istih delova kukuruza kao i žuto.


3. Ne izostavljajte pšenično brašno.


Ukoliko u receptu nema pšeničnog brašna, verovatno je bolje da potražite novi. Pšenično brašno zapravo predstavlja vezivno tkivo proje i bez njega će biti suva i sigurno se mrviti.


4. Proja treba da odstoji pre pečenja.


Nakon što prelijete testo u tepsiju, ostavite proju da odstoji 10-15 minuta. Na taj način ćete dati vreme i priliku glutenu u brašnu da se "opusti", pa će proja ostati sočna i mekana.

 

Sočna proja
Sočna projafoto: Brent Hofacker/Shutterstock

5. Ubacite kremasti sastojak.


Bez obzira na to da li je u pitanju kisela pavlaka, gust jogurt ili majonez, na ovaj način ćete svoju proju učiniti mekanijom. Ako koristite mlečne proizvode, mlečne kiseline će popraviti teksturu peciva i pomoći sastojcima da se povežu, dok će majonez i slične masnoće pomoći da se zadrži vlažnost, pa će proja biti meka i sočna.


6. Ne secite dok se ne prohladi.


Koliko god bilo teško odoleti vrućoj proji koja se puši i širi svoj miris kroz kuhinju, obavezno je najpre pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo ohladi, idealno oko 15 minuta. Ako je isečete odmah, ohladiće se neprirodno brzo i izgubiti paru, pa će biti suva kad se ohladi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta

 

makonda-tracker