Da biste bili u potpunosti zadovoljni projom, potrebno je da obratite pažnju na sitne korake o kojima inače ne razmišljamo previše, a značajno utiču na mekoću peciva i to koliko će trajati.
Proja je jedan od najpopularnijih i jednostavno neizostavan deo srpske kuhinje, neodoljivim slanim zalogajima koji nas zasite očas posla, a isto se tako brzo i pravi.
Neki je zovu i moruznica ili proha, a u svako slučaju je u pitanju kukuruzni hleb koji uvek uspeva, traje danima i ide uz svako jelo, ali je jednako omiljen i bez ičega ili, eventualno, uz kiselo mleko ili jogurt.
Ukoliko vam se ipak dešava da niste u potpunosti zadovoljni svojom projom iako ste ispratili sve korake u receptu, moguće je da ste napravili neku sitnu grešku ili propustili da primenite neki stari trik naših baka.
Da biste uvek dobili fenomenalnu proju kojoj baš ništa ne može da se zameri, primenite ova pravila.
Saveti za ukusnu proju
1. Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno.
Da bi hleb bio proja, potrebno je da se koristi kukuruzno brašno, a uglavnom je u pitanju grubo mleveno kukuruzno brašno koje sadrži i ljuske i klice, pa se dobija ukus sličan ukusu mekanog hleba od punog zrna. Imajte u vidu da ovakva proja treba da se drži u frižideru.
2. Koristite belo kukuruzno brašno.
Žuto kukuruzno brašno se prodaje na svakom koraku, pa ga često kupimo bez mnogo razmišljanja, ali i to je li brašno žuto ili belo pravi razliku. Naime, belo ima daleko finiji ukus iako je priprema od istih delova kukuruza kao i žuto.
3. Ne izostavljajte pšenično brašno.
Ukoliko u receptu nema pšeničnog brašna, verovatno je bolje da potražite novi. Pšenično brašno zapravo predstavlja vezivno tkivo proje i bez njega će biti suva i sigurno se mrviti.
4. Proja treba da odstoji pre pečenja.
Nakon što prelijete testo u tepsiju, ostavite proju da odstoji 10-15 minuta. Na taj način ćete dati vreme i priliku glutenu u brašnu da se "opusti", pa će proja ostati sočna i mekana.
5. Ubacite kremasti sastojak.
Bez obzira na to da li je u pitanju kisela pavlaka, gust jogurt ili majonez, na ovaj način ćete svoju proju učiniti mekanijom. Ako koristite mlečne proizvode, mlečne kiseline će popraviti teksturu peciva i pomoći sastojcima da se povežu, dok će majonez i slične masnoće pomoći da se zadrži vlažnost, pa će proja biti meka i sočna.
6. Ne secite dok se ne prohladi.
Koliko god bilo teško odoleti vrućoj proji koja se puši i širi svoj miris kroz kuhinju, obavezno je najpre pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo ohladi, idealno oko 15 minuta. Ako je isečete odmah, ohladiće se neprirodno brzo i izgubiti paru, pa će biti suva kad se ohladi.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta