ukusan i moćan

Kod dijabetesa, problema s kožom, pamćenjem, zadahom... Ovaj ČAJ spada u najjeftinije, a koristi se za brojne tegobe

Brojna naučna istraživanja podržala su česte tvrdnje o supermoćima ovog ukusnog čaja

Čaj od žalfije ima široku primenu u narodnoj medicinifoto: New Africa/Shutterstock

Narodna medicina na svim meridijanima u velikoj meri je zasnovana na bilju, pa je tako slučaj i kod nas, gde se mnoge biljke koriste kao pomoć u lečenju brojnih zdravstvenih tegoba.


Iako su mnoge od tvdnji o efikasnosti ovih darova prirode često medicinski neutemeljene, postoje i one za koje je nauka dokazala da zaista imaju prednosti po zdravlje možemo da iskoristimo.


Naravno, one nisu zamena za lek, ali u nekim slučajevima mogu da budu dragocena pomoć.


Jedna od njih je i žalfija, koja se na našim prostorima uglavnom koristi u pripremi čaja i koja obiluje zdravim jedinjenjima, a medicinska platforma Healthline izdvojila je neke od njenih blagodeti.

Žalfija je bogata antiiflamatornim i antioksidativnim jedinjenjima


Čaj od žalfije sadrži niz moćnih biljnih jedinjenja. Konkretno, njeni aktioksidansi rade na neutralisanju štetnih jedinjenja po imenu slobodni radikali, koji, kada se nakupe, mogu da doprinesu nastanku hroničnih bolesti, poput dijabetesa i određenih tipova karcinoma.

 

Čaj od žalfije ima široku primenu u narodnoj medicinifoto: Shutterstock/guliver

Čaj od žalfije posebno je bogat rozmarinskom kiselinom, a naučna istraživanja, među kojima i ono objavljeno 2011. u medicinskom listu Molecular Nutrition & Food Research, pokazala su da ovaj antioksidans pruža brojne prednosti, poput smanjenja upale i nivoa šećera u krvi.


Takođe, žalfija sadrži velike količine vitamina K, potom jedinjenja karnosol i kamfor itd.


Može da pomogne u očuvanju zdravlja kože i zarastanju rana
Žalfija je uobičajen sastojak u kozmetici koja se primenjuje lokalno za negu kože, a moguće je da ispijanje čaja pruža nešto od sličnih benefita, piše Healthline.


Studija objavljena 2015. u časopisu Phytotherapy Research, sprovedena na ćelijama kože miša, pokazala je da kamfor, jedno od ključnih jedinjenja žalfije, podstiče zdrav rast ćelija kože, usporava znakove starenja i smanjuje stvaranje bora.

 

Žalfija ima brojna korisna jedinjenjafoto: natalia bulatova/Shutterstock

Uz to, istraživanja su povezala karnosol i karnozičnu kiselinu iz žalfije s pomaganjem u lečenju oštećenja kože izazvanih suncem i drugih problema s kožom, dok neke studije pokazuju da ekstrakt žalfije može da pomogne u tretiranju herpesa i ubrzanju zarastanja rana, zatim u ubijanju gljivica i bakterija koje mogu da oštete kožu itd.

Može da pomogne u očuvanju oralnog zdravlja


Žalfija je veoma popularna biljka i u stomatologiji i koristi se protiv bolova, upala i lošeg zadaha, a ima i antibakterijska svojstva i pomaže kod zaceljivanja rana.


Često se preporučuje ispiranje usta čajem od žalfije i grgoljenje ako imate rane u ustima ili upalu grla, a njegova moć na ovom polju pripisuje se rozmarinskoj kiselini. Zbog toga se žalfija često dodaje tečnostima za ispiranje usta.


Može imati antikancerogena svojstva


Žalfija ima više antikancerogenih jedinjenja, kao što su karnosol, kamfor i rozmarinska kiselina, ali je potrebno još istraživanja nad ljudima.

 

Čaj od žalfije ima široku primenu u narodnoj medicinifoto: Svitlana Sokolova/Shutterstock

Može da pomogne u regulaciji šećera u krvi


Žalfija je često sastojak alternativnih lekova za povišen šećer u krvi, a iako nije mudro koristiti je kao lek – ili, još gore, zamenu za lek, ona može da pomogne u prevenciji i kao dodatna pomoć ako imate dijabetes tipa 2.


Dvomesečna studija u kojoj je učestvovalo 105 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 pokazala je da suplementacija sa 500 mg ekstrakta žalfije dnevno triput dnevno poboljšava nivo šećera u krvi nataške, šećer u krvi nakon obroka i hemoglobin A1c. Rezultati ove studije objavljeni su 2016. u magazinu International Journal of Molecular and Cellular Medicine, a svakako je potrebno još istraživanja.


Može da pomogne u očuvanju zdravlja mozga i poboljšanju raspoloženja


Žalfija se često koristi u alternativnoj medicini za poboljšanje raspoloženja, pamćenja i prevenciju poremećaja poput Alchajmerove bolesti, a Healthline piše da naučna istraživanja podržavaju mnoge od ovih upotreba.

 

Čaj od žalfije ima široku primenu u narodnoj medicinifoto: Ground Picture/Shutterstock

Tajna je u rozmarinskoj kiselini, koja pomaže u sprečavanju amiloidnih plakova koji se u mozgu formiraju kod Alchajmerove bolesti. Takođe, više studija pokazalo je da ekstrakt žalfije može da bude efikasan za bolje pamćenje, funkciju mozga, raspoloženje i koncentraciju.


Štaviše, neke studije pokazale su da i samo mirisanje žalfije može biti od pomoći.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljni odgovor na alergije

.