Koristili ga kao "narodni lek" ili samo zaslađivač, jedno je sigurno – med od maslačka spada u najlepše na tržištu, a možete ga očas posla napraviti i sami!
Maslačak spada u cvetove koji su se vekovima koristili u narodnoj medicini, a – iako on nije lek niti zamena za lek i ne sme se tako koristiti – on zaista obiluje hranljivim materijama.
Koristi se ceo, od korena do cveta, a u maslačku se nalazi obilje vitamina A, C, K, E, manje količine vitamina B grupe, zatim gvožđe, magnezijum, kalcijum i kalijum.
Takođe se u korenu maslačka može naći ugljeni hidrat inulin, vrsta rastvorljivih vlakana koje podržavaju rast dobrih bakterija u digestivnom traktu.
Iako još čekamo više naučnih istraživanja o uticaju maslačka na zdravlje, on se koristi u raznim oblicima u narodnim tradicijama širom sveta, a uglavnom se konzumira čaj od maslačka, dok je na našim prostorima posebno popularan med od maslačka.
Obično mu se dodaje limun, a da bi aroma bila još lepša, obavezno ubacite i jednu pomorandžu sečenu na kriške, s korom.
Kako se pravi med od maslačka?
Sastojci:
- 2 l vode
- 2 kg šećera
- 1 limun
- 1 pomorandža
- 300 (sveže ubranih) cvetova maslačka
Priprema
- Stavite dobro oprane cvetove maslačka u šerpu i to prelijte destilovanom vodom.
- Kuvajte na najjačoj vatri, pa kad proključa, smanjite na srednju i kuvajte polupoklopljeno još 20 minuta. Potom procedite tečnost kroz cediljku u drugu šerpu.
- U nju sipajte šećer, pa stavite na srednju vatru i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne i ne dobijete upola manju smesu. Tada dodajte limun i pomorandžu s korom, dobro oprane i isečene (na kriške).
- Mešajte dok ne postignete gustinu meda, pa sklonite s vatre i, dok je još vruće, prelijte u sterilisane staklene tegle.
- Držite na hladnom i mračnom mestu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Eksperti dali savet pri kupovini meda