Iako nije bio vičan kuvanju, Dražen je kroz život pokazivao da ceni trud i ljubav koju je Sonja unosila u svako jelo.

Danas je košarkaški svet zavijen u tugu – legendarni Dražen Dalipagić, jedan od najvećih sportista ovih prostora, preminuo je u 74. godini nakon borbe sa teškom bolešću.
Tokom života, Dražen je bio simbol profesionalizma, posvećenosti i talenta, ali i porodice, koju je gradio sa svojom suprugom Sonjom Požeg Dalipagić.
Nekada uspešna sportistkinja Sonja bila je njegova najveća podrška, kako na terenu, tako i u svakodnevnom životu. Njihov dom bio je oaza ljubavi, topline i Sonjine izuzetne kuhinje, koja je posebno bila značajna Draženu, poznatom kao "težak na hrani".
Kako prenosi Yugopapir u jednom intervjuu iz 1982. godine za časopis ITD, Sonja je otkrila da je Dražen bio prilično jednostavan kada je u pitanju ishrana, često govoreći da jede samo zato što mora.
Ipak, jedno jelo mu je bilo posebno drago – hercegovački specijalitet praziluk, ili kako su ga zvali, prasa. Recept za ovo jelo Sonja je naučila od Draženove majke, a njegovu pripremu opisala je kao izuzetno jednostavnu i ukusnu.
Recept za hercegovački praziluk
Sastojci
- praziluk
- mleveno meso
- pirinač
- luk
- so
- biber
Priprema:
– Praziluk se opere i iseče, i kuva se. Prva voda se baci, uzmete, mleveno meso koje prethodno propržite na luku, dodate začine (so i biber), i stavite unutra pirinač. Onda sve to lepo dinstate jedno pola sata, i jelo je gotovo. Vrlo jednostavno, zar ne?! – objasnila je Sonja.
Pored praziluka, Dražen je gajio posebnu ljubav prema piletini. Sonja je ispričala anegdotu iz vremena kada je Dražen bio u Americi i pregovarao o prelasku u "Boston Seltiks."
Na jednoj večeri vlasnik kluba ponudio mu je razne luksuzne specijalitete, ali Dražen je jednostavno rekao: "Ne, ne, samo pile!". Od tada, gde god da je bio, piletina je postala sinonim za njegov obrok.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Dusko Vujosevic