pravi specijalitet

Slovi za najlepši balkanski slatkiš: Pronašli smo recept za najsočnije tufahije – i jednostavno ih morate probati

0

Ovaj dezert ima korene u osmanskoj kuhinji, a vremenom je postao neizostavan deo porodičnih okupljanja i svečanih trenutaka.

Niko ne može da odoli tufahijama
Niko ne može da odoli tufahijamafoto: Shutterstock/Creative Family

Tufahije su jedan od najlepših tradicionalnih slatkiša Balkana, poznat po svojoj raskošnoj kombinaciji ukusa i aroma.

 

Sočne jabuke punjene bogatim filom od oraha, preliveni sirupom i ukrašeni šlagom, predstavljaju savršen spoj jednostavnosti i elegancije. 

 

Priprema tufahija je jednostavna, ali rezultat je prava poslastica koja oduševljava na prvi zalogaj.

 

Sastojci:

 

  • 6 srednjih jabuka (najbolje kiselkastih, poput Granny Smith)
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
  • 2 kašike meda 500 ml vode
  • Šlag ili slatka pavlaka za dekoraciju

 

Priprema:

 

  1. Oljuštite jabuke i izdubite sredinu, vodeći računa da zadrže svoj oblik. Stavite ih u posudu sa vodom i nekoliko kapi limunovog soka da ne potamne dok pripremate sirup.
  2. U šerpu stavite 500 ml vode, 200 g šećera i vanilin šećer, pa kuvajte dok sirup ne provri. Dodajte med i dobro promešajte.
  3. Mlevene orahe pomešajte sa 2–3 kašike sirupa, cimetom i po želji malo dodatnog šećera. Smesom napunite izdubljene jabuke.
  4. Napunjene jabuke pažljivo spustite u sirup, poklopite šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pazite da se ne prekuvaju kako bi zadržale oblik.
  5. Ohladite jabuke u sirupu, zatim ih pažljivo prebacite na tanjire. Prelijte ih sirupom u kojem su se kuvale, a zatim dekorirajte bogatim slojem šlaga ili slatke pavlake.

 

Saveti:

 

  • Za dodatni ukus, u sirup možete dodati nekoliko kapi ružine vodice.
  • Tufahije su najukusnije kada odstoje nekoliko sati u frižideru, jer tada jabuke upiju sav sirup i postanu još sočnije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako Kinezi prave Mesečev kolač?

Error in getting video.

 

makonda-tracker