korisni trikovi

Jeftina BOMBA HRANLJIVIH MATERIJA: Da li, kako i kada koristiti ZELENI ČAJ za đubrenje i zalivanje biljaka?

0

Zeleni čaj mnogi nazivaju najzdravijim na svetu, a jeste li znali da on može da koristi i našim biljkama, a ne samo nama?

Krasula se može zalivati zelenim čajem
Krasula se može zalivati zelenim čajemfoto: Ola Kumor/Shutterstock

Prilikom nege kućnih biljaka neretko se okrećemo namirnicama koje već imamo u kući za đubrenje radi boljeg zdravlja i cvetanja, a postoji sastojak koji se pokazao veoma korisnim iako ga se ne biste isprva setili.


U pitanju je zeleni čaj, koji mnogi preporučuju kao fantastičan dodatak u negovanju sobnih biljaka, ali s njim treba biti na oprezu.


Zeleni čaj za zalivanje i đubrenje – ali ne svih biljaka


Zeleni čaj sadrži taninsku kiselinu, koja snižava pH vrednost zemljišta čineći ga kiselijim


Najbolje je koristiti zeleni čaj za đubrenje biljaka koje vole kiselo tlo, kao što su amarilis, afričke ljubičice, paprati, drvo novca i šlumbergera (božićni kaktus), piše Urban Garden Gal.

 

Zeleni čaj može da se koristi i kao đubrivo za biljke
Zeleni čaj može da se koristi i kao đubrivo za biljkefoto: Shutterstock/teatian

Imajte u vidu da neke biljke preferiraju neutralnu ili blago alkalnu zemlju.


Kako koristiti zeleni čaj za kućne biljke?


1. Malč od zelenog čaja


Nakon što skuvate čaj, ostavite kesicu da se ohladi, pa je otvorite i rasporedite tanak sloj po površini zemljišta kao malč.

2. Tečno đubrivo od zelenog čaja


Jednostavan i jeftin način da napravite tečno đubrivo jeste da potopite nekoliko korišćenih kesica u vodu da puste svoje hranljive sastojke, pa time zalivajte biljke.


3. Kompost od zelenog čaja


Još jedan način da iskoristite zeleni čaj za biljke jeste da dodate korišćene kesice čaja u kompost, a najbolje je da izbegavate poliesterske kesice čaja i da uklonite sve spajalice iz kesica.

 

Božićni kaktus još jedna je biljka za koju može da se koristi zeleni čaj kao đubrivo
Božićni kaktus još jedna je biljka za koju može da se koristi zeleni čaj kao đubrivofoto: Boryana Manzurova/Shutterstock

Kada hraniti biljke zelenim čajem?


Najbolje je koristiti zeleni čaj kao đubrivo tokom prolećnih i letnjih meseci, kada aktivno rastu ili cvetaju, a vodu sa zelenim čajem možete koristiti svake dve nedelje dok su biljke u aktivnoj fazi rasta ili kad god mislite da im je potrebno "pojačanje".


Najbolje je da ne forsirati i ne koristiti zeleni čaj u hladnim mesecima.


Uticaj kofeina na rast biljke


Poznato je da zeleni čaj sadrži određenu količinu kofeina, ali svakako manje od kafe.

 

Sprovedene su brojne studije o uticaju kofeina na rast biljaka, ali su rezultati oprečni: deo je pokazao da on može da doprinese bržem rastu, a neke od njih da, štaviše, kofein može da izazove uvenuće ili sporiji rast.

 


U svaom slučaju, važno je da budete umereni i ne preterujete s dodavanjem hranljivih materija biljkama na ovaj način, a savetuje se da i se zeleni čaj kombinuje s drugim prirodnim đubrivima, kao što su ljuske jajeta, kore od banane itd. kako bi biljke dobile izbalansirani i raznovrsni spektar nutrijenata.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovite biljke?

 

makonda-tracker