Jednom kada budete probali ovaj recept, spremaćete je non-stop!

Jedno od omiljenih jela na našim prostorima jeste upravo slana pita, koja je vremenom poprimala različite forme, načine pripreme i nazive.
Gibanica, burek ili jednostavno pita – svakako je u pitanju obrok koji je zasitan i ukusan, a odličan je izbor za doručak, ručak, užinu i večeru.
Ovaj recept nešto je drugačiji od onih na koje smo navikli, ali je veoma jednostavan i rezultat je čista čarolija!
Sastojci:
- 2 patlidžana
- gotove kore
- 1 čen belog luka
- 1 šolja mleka
- 4 jaja
- 1 skamorca ili drugi sir, npr mocarela
- 30 g (1 oz) parmezana
- peršun
- So, biber
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Patlidžan isecite uzdužno na jednake kriške, te svaku od njih presecite uzduž po pola, zasolite i ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon toga svu vodu koju je patlidžan pustio pokupite ubrusom, potom kriške rasporedite preko pek papira na dno pleha i začinite biberom i maslinovim uljem. Neka se peku oko 20 minuta na 200 stepeni.
- Iseckajte sir na manje kriške, zatim peršun na sitno. U jednu posudu razbijte jaja i dodajte mleko, pa dobro umutite sve zajedno. Dodajte 30g rendanog parmezana i belog luka, zatim peršun i so i dobro umešajte.
- Listove kora savijajte jedan po jedan u oblik ruže i raspoređujte po dnu prethodno uljem premazanog pleha. U proreze između kora umetnite kriške pečenog patlidžana i isečenog sira. Potom sve ravnomerno prelijte smesom od jaja i peršuna. Dodatno preko pospite rendanim parmezanom.
- Neka se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Isecite
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Raša i Seka komentarišu jelo
( Glossy, E.S. )