značiće vam

Počinje sezona curenja iz nosa, kašlja, suznih očiju: 3 supermoćna i ukusna čaja koje treba da pijete ako imate alergije

0

Ukoliko vam proleće zbog polenskih alergija zadaje više muka nego što uživate, ovi saveti mogu vam biti od pomoći

Čajevi mogu biti dodatna pomoć u borbi protiv alergija (ali ne i zamena za lek)
Čajevi mogu biti dodatna pomoć u borbi protiv alergija (ali ne i zamena za lek)foto: Anna Nahabed/Shutterstock

Februar se bliži kraju, što znači da nam uskoro stiže proleće, a njim – i alergeni.


Trava, drveće, korovi i cvetne biljke oslobađaju razne alergene, koji dalje izazivaju različite simptome alergije: od suznih očiju, preko curenja iz nosa, peckanja i svraba, do kašlja.


Ne postoji čaj koji magično leči alergiju i koji će vam pomoći preko noći, ali postoje vrste koje mogu biti saveznik u ublažavanju simptoma.

Da biste ublažili simptome alergija, najvažnije je da se konsultujete sa svojim lekarom u vezi s tim koji je antihistaminik najbolje rešenje, a dodatna pomoć mogu biti prirodna sredstva.


Među njima su superzdravi čajevi, koji imaju dokazano pozitivno dejstvo protiv najčešćih simptoma alergija.

 

  • Čaj od koprive

 

Čaj od koprive ima dokazana blagotvorna svojstva o zdravlje
Čaj od koprive ima dokazana blagotvorna svojstva o zdravljefoto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Kopriva (lat. Urtica dioica) obiluje antioksidansima i antizapaljenskim svojstvima koja bi vam mogla pomoći u ublažavanju simptoma alergija. U naučnom listu Iranian Journal of Pharmaceutical Research 2017. objavljena je studija koja je pokazala pozitivne efekte ekstrakta koprive kod polenske groznice, ali je i placebo dao slične efekte, pa je potrebno još istraživanja.


Kako se sprema i pije?

Sipajte 240 ml sveže prokuvane vode preko jedne kesice čaja i ostavite da odstoji pokriveno oko 10-15 minuta, pa pijte 3-4 šolje dnevno.


Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Možda ćete osetiti blage gastrointestinalne efekte.

 

  • Čaj od đumbira

 

Pre konzumiranja čaja od đumbira, najbolje je konsultovati se s lekarom
Pre konzumiranja čaja od đumbira, najbolje je konsultovati se s lekaromfoto: peterzsuzsa/Shutterstock

Đumbir (lat. Zingiber officinale) cvetna je biljka čiji je koren posebno popularan jer se koristi kako kao začin u ishrani, tako i u narodnoj medicini.

Jedna studija, objavljena 2020. u časopisu BMC Complementary Medicine and Therapies, pokazala je da ekstrakt đumbira i loratadin, lek iz grupe antihistaminika, daju jednako dobre rezultate i da poboljšavaju nazalne simptome kod pacijenata s alergijom. Takođe, ekstrakt đumbira dao je manje neželjenih efekata.


To, naravno, ne znači da možete da zamenite lek đumbirom: ukoliko postoji potreba za antihistaminikom, obavezno ga pijte na način koji je propisao lekar, ali čaj od đumbira kao dodatna pomoć neće biti naodmet.

Kako se sprema i pije?

Sipajte 240 ml sveže prokuvane vode preko korena rendanog đumbira (veličine vrha palca), pa ostavite pokriveno 10-15 minuta. Pijte jednu do dve šolje dnevno.


Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Možete osetiti nelagodu u stomaku, gorušicu, dijareju ili iritaciju u grlu i usnoj duplji, pa se konsultujte s lekarom pre upotrebe, posebno ako ste u drugom stanju.

 

  • Zeleni čaj

 

Zeleni čaj često se naziva najzdravijim na svetu
Zeleni čaj često se naziva najzdravijim na svetufoto: Shutterstock/teatian

Zeleni čaj, prema istraživanjima, ometa aktivaciju mastocita i inhibira oslobađanje histamina. Kako je pokazala studija objavljena 2022. u listu Food Science and Human Wellness, određena jedinjenja u zelenom čaju, poput galne kiseline i kvercetina, mogu biti odgovorna za smanjenje alergijske reaktivnosti.


Međutim, Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju naglašava da postoje i alergije na zeleni čaj!


Kako se sprema i pije?

Sipajte 240 ml sveže prokuvane vode preko jedne kesice čaja i ostavite da odstoji pokriveno oko 10-15 minuta, pa pijte 3-5 šolje dnevno.
 

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Iako retko, ljudi koji su uzimali ekstrakt zelenog čaja kroz tablete prijavljivali su probleme s jetrom. Zato se obavezno konsultujte s lekarom ako vam je dijagnostikovana neka bolest jetre. U visokim dozama, zeleni čaj može sniziti nivo u krvi i efikasnost beta-blokatora nadolola.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti alergologa u predstojećoj sezoni alergija

 

makonda-tracker