da li ste znali?

Jedan položaj za spavanje smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, a OVAJ je ubedljivo NAJGORI za vaše ZDRAVLJE

0

Nova saznanja mogu da pomognu naučnicima u daljem istraživanju ove progresivne bolesti.

foto: Shutterstock/Leszek Glasner
foto: Shutterstock/Leszek Glasner

Alchajmerova bolest je progresivno oboljenje mozga koje karakteriše gubitak pamćenja i sposobnosti rasuđivanja, kao i promene ličnosti.

 

Budući da je izuzetno progresivna, doktori stalno rade na istraživanjima kojima bi barem donekle pomogli ljudima da smanje rizik od oboljenja.

 

Uz izbalansiranu ishranu i preventivnim pregledima, naučnici su sada došli do još jednog zanimljivog otkrića koje bi moglo da pomogne u sprečavanju Alchajmerove bolesti.

 

Najnovije istraživanje je pokazalo da spavanje u određenom položaju smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

 

Ovo saznanje bi moglo značajno da doprinese u daljoj dijagnostici, ali i prevenciji ovog progresivnog stanja. 

Alchajmerova bolest
foto: Shutterstock/Ocskay Mark

 

– Utvrđeno je da je spavanje na boku najkorisniji položaj za vaš mozak te pomaže vašem mozgu da očisti intersticijski otpad brže od drugih položaja. To dovodi do višestrukih prednosti, uključujući potencijalno smanjenje rizika od razvoja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest – objašnjava stručnjak za spavanje Narvan Amini.

 

Spavanje na boku se generalno smatra najzdravijim zato što ovaj položaj pruža dobru potporu kičmi, a istovremeno smanjuje refluks kiseline, a zanimljivo je da ovaj položaj može da smanji i hrkanje. 

 

Amini je takođe otkrio da je najgori položaj spavanje kada je u pitanju celokupno zdravlje, spavanje na stomaku, preneo je Njujork Post.

 

makonda-tracker