zimska kuhinja

Najbolji recepti s KISELIM KUPUSOM: 3 najslasnija načina da upotrebite omiljenu srpsku zimnicu

Jela sa kiselim kupusom koja su ušla u tradicionalnu srpsku kuhinju

foto: iuliia_n/Shutterstock

 

Kiseli kupus nije bez razloga omiljena srpska zimnica! Pored toga što ima poseban i nezaboravan ukus, on je prava riznica zdravlja.


U 100 grama kiselog kupusa nalazi se 19 kalorija, 4,3 grama ugljenih hidrata i 0,1 grama (odnosno zanemarljivo malo) masti. Tu je i 14,7 mg vitamina C, 10,4 mg holina, 30 mg, kalcijuma, 13 mg magnezijuma, 661 mg natrijuma itd. Pri tome, u procesu fermentacije se proizvode probiotici koji su od izuzetnog značaja za digestivni sistem, pa se zbog dobrog balansa mikroorganizmima kiseli kupus preporučuje pacijentima koji boluju od stanja prouzrokovanih disbalansom crevne flore, naročito nakon terapije antibioticima.

 

Uz to, on ubrzava metabolizam, a tu je kiseli sok koji se dobija kiseljenjem kupusa ― rasol ― koji deluje gotovo jednako lekovito jer sadrži vitamine C, E, K, B i U, inače jedan od najređih u prirodi i važan za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.


Najbolje je jesti ga sirovog, kao salatu, a ako želite da ga iskoristite za pripremu zasitnih jela, ovo su neki od predloga.

 

Punjeni krompir

 

foto: Pronina Marina/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 6 velikih krompira
  • 300 grama kiselog kupusa
  • 100 grama slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber po ukusu
  • 1 kašika mlevene paprike

 

Za preliv

 

  • kisela pavlaka po ukusu
  • rendani kačkavalj
  • malo mleka
  • kašičica mlevene paprike

 

Priprema


Krompir operite, pa prepolovite po dužini bez uklanjanja ljuske. Stavite da se kuva u dubljoj šerpi, sve dok se omekša, ali pazite da vam se ne raskuva toliko da počne da se raspada. Izvadite iz vode da ne bi nastavio da se kuva i po skidanju s vatre.


Iseckajte luk i propržite ga, dodajte slaninu i sitno seckan kiseli kupus i dinstajte. Posolite po želji i dodajte biber i mlevenu papriku.


Nakon što se krompir prohladi, izdubite ga kašičicom, pa poređajte po podmazanoj posudi za pečenje. Filujte krompir kupusom, pa stavite da se peče najmanje 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Kad bude skoro gotovo, pomešajte sastojke za preliv, pa sipajte preko krompira i vratite u rernu na još 5-10 minuta.

 

Podvarak


Jedno od omiljenih jela tradicionalne srpske kuhinje svakako je podvarak, jelo od kiselog kupusa kome se uvek rado vraćamo u hladnijim mesecima.

 

foto: Dragana Draganovic/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 kilograma kiselog kupusa
  • 200 ml ulja
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 6 zrna bibera
  • so, mleveni biber i mlevena paprika po ukusu


Priprema


Kupus dobro operite i iseckajte, pa na zagrejanom ulju propržite sitno seckan crni luk. Kad bude staklast, dodajte kupus, zatim biber i sitno iseckan beli luk. Nalijte malo vode, poklopite i ostavite da se prodinsta, uzpovremeno dodavanje malo vode.


Kad kupus omekša, dodajte mlevenu papriku i mleveni biber po ukusu, pa potom i opran pirinač. Posolite po želji, dobro promešajte i zapecite u rerni dok kupus ne potamni i ne bude suv.

 

Nasuvo

 

foto: Majkl Spirit's/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kilogram kiselog kupusa
  • pola kilograma makarona ili širokih rezanaca
  • 1 mala glavica crnog luka
  • ulje po potrebi
  • so, suvi začin, biber i mlevena paprika po ukusu

 

Priprema


Skuvajte testeninu.


Za zapršku, propržite sitno seckan crni luk, a ako imate vremena dolivajte vodom i dinstajte sve dok se ne dobije kašasta smesa. Nakon što luk porumeni, dodajte mlevenu papriku.


U kiseli kupus dodajte biber, mlevenu papriku, suvi začin, malo ulja i dobro promešajte. To sipajte u podmazanu tepsiju, pa stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, uz povremeno mešanje.


Kad kupus porumeni, izvadite, pa pomešajte s testeninom i pospite začinima po ukusu.