obožavaćete je

Jačajte organizam cele zime! Ukusna ZIMNICA OD TIKVICA gotova za nekoliko minuta (RECEPT)

0

Jedan od najboljih načina da uživate u tikvicama i njihovim blagodetima

foto: LindaStock/Shutterstock
foto: LindaStock/Shutterstock

Tikvice se mogu pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica dragocenih hranljivih materija.

 

  • Zašto treba jesti tikvice?


Ovo povrće obiluje vitaminima — tikvice sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

 

Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak.

 

Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.

 

Tikvice
foto: FotosDo/Shutterstock

Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.


Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.


Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.

 

Tikvice su deo mnogih recepata jer spadaju u najpopularnije namirnice na našim prostorima, ali je malo poznato da od njih možete napraviti i ukusnu i zdravu zimnicu!


Zimnica od tikvica

 

Kisele tikvice, Zimnica od tikvica
foto: Sasha Chornyi/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kg tikvicama
  • 150 grama belog luka
  • 400 ml sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • struk mirođije

 

Priprema


Dobro operite tikvice, pa ih osušite ubrusima. secite ih na kolutove debljine po centimetar.


Stavite u šerpu, dodajte 2,5 litra vode, pa posolite. Stavite da se kuva oko pet minuta, odnosno dok se ne rastopi so, pa sklonite s ringle i dodajte 400 ml sirćeta.


Potom vadite kolutove tikvica i ređajte ih u sterilisane tegle, a posle dvakog trećeg reda stavite mirođiju, čen belog luka i malo bibera. Prelijte mešavinom sirćeta i vode u kojoj su se tikvice kuvale, pa zatvorite.


Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
 

 

makonda-tracker