Vreme za pravljenje zimnice je uveliko počelo, a uvek postoje novi recepti koji će vam olakšati naporne dane koji dolaze.
Glavni kad je zimnica u pitanju je, svakako, ajvar. Svi jedva čekaju zimski period da bi uživali u zimnici i posebnom ukusu ajvara. Ako ste i vi među njima, onda ne propustite da u vaš savršeni ajvar dodate jedan magičan sastojak.
Ruski recept za ovaj čuveni delikates je poznat od davnina, a pomalo se razlikuje od našeg načina spremanja. Oni dodaju kisele jabuke u ajvar, a koliko god vam zvučalo kao nelogično i neukusno, isprobajte i nećete se pokajati.
Sastojci:
- paprika šilja
- paradajz
- šargarepa
- beli luk
- ljuta paprika (ako želite)
- kisele jabuke
- so
- šećer
Priprema:
Operite i isecite voće i povrće tako da možete da ga usitnite u mašini za meso. Prvo provucite šargarepu i propržite je na ulju nekih 10 minuta, pa dodajte paradajz, paprike i jabuke koje ste prethodno usitnilli.
Takvu smesu kuvajte nekih sat vremena, a pazite pre toga da vam voće i povrće bude dobro ispasirano. Ljutu papriku stavite ukoliko želite, ali isto prvo izblendajte, kao i beli luk. Pred kraj dodajte so i šećer po ukusu i kuvajte još 15 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i zatvorite.