RECEPT

Bez pečenja paprika i s jednim NEOBIČNIM SASTOJKOM: Isprobajte stari ruski ajvar, zvezdu vaše zimnice bogatog ukusa

0

Vreme za pravljenje zimnice je uveliko počelo, a uvek postoje novi recepti koji će vam olakšati naporne dane koji dolaze.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Glavni kad je zimnica u pitanju je, svakako, ajvar. Svi jedva čekaju zimski period da bi uživali u zimnici i posebnom ukusu ajvara. Ako ste i vi među njima, onda ne propustite da u vaš savršeni ajvar dodate jedan magičan sastojak.

 

Ruski recept za ovaj čuveni delikates je poznat od davnina, a pomalo se razlikuje od našeg načina spremanja. Oni dodaju kisele jabuke u ajvar, a koliko god vam zvučalo kao nelogično i neukusno, isprobajte i nećete se pokajati.

 

Sastojci:

 

  • paprika šilja
  • paradajz
  • šargarepa
  • beli luk
  • ljuta paprika (ako želite)
  • kisele jabuke
  • so
  • šećer

 

Priprema:

 

Operite i isecite voće i povrće tako da možete da ga usitnite u mašini za meso. Prvo provucite šargarepu i propržite je na ulju nekih 10 minuta, pa dodajte paradajz, paprike i jabuke koje ste prethodno usitnilli.

 

ajvar
foto: Bakina kuhinja

Takvu smesu kuvajte nekih sat vremena, a pazite pre toga da vam voće i povrće bude dobro ispasirano. Ljutu papriku stavite ukoliko želite, ali isto prvo izblendajte, kao i beli luk. Pred kraj dodajte so i šećer po ukusu i kuvajte još 15 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i zatvorite.

 

 

makonda-tracker