PROVERENO

Najjednostavniji starinski recept za KISELI KUPUS: Potrebna su vam samo 2 SASTOJKA, a trajaće vam sve do APRILA (RECEPT)

0

Kiseli kupus je omiljena zimska salata, a ima i mnoštvo blagotvornih efekata na naš organizam

foto: Shutterstock / Profimedia/ Creative Family
foto: Shutterstock / Profimedia/ Creative Family

Pijace su preplavljene ukusnim povrćem, pa je sada pravo vreme da razmišljate o spremanju zimnice, a kiseli kupus je kralj svake zimske trpeze.

 

Bilo da želite da ga ukselite i tokom zime koristite za salatu ili od njega pravite sarmu, podvarak, svadbarski kupus postupak kišeljenja je isti i vrlo jednostavan. 

 

 

Evo kako se kiseli kupus sprema tako da vam cele zime bude tvrd, ali dovoljno mekan da se liske lako savijaju.

 

Potrebno je:

 

  • 10 glavica kupusa
  • 2 kg soli

 

Priprema:

 

Kupus dobro operite i izdubite mu srce. Zatim glavicu po glavicu ređajte u bure tako da popunite sav prostor. 

 

Neke glavice možete da presečete na pola ili četvrtinu i da ih uglavite gde god za to ima prostora. 

 

Kiseli kupus
foto: Maciej Czekajewski/Shutterstock

 

U svaku glavicu sipajte so, onoliko koliko može da stane. Nabijte kupus što više, jer će on vremenom da popusti i da se slegne.

 

Nakon što ste popunili bure i sve glavice napunili solju ostavite da stoji 24 sata. Kada prođe to vreme nalijte vodu i odozgo pritisnite poklopcem i nečim teškim, kamenom ili flašom u koju ste sipali vodu. 

 

Ostavite nekoliko dana, a onda uzmite crevo koje može da dođe do dna bureta i u njega duvajte kako biste produvali vodu u kojoj se kupus nalazi. Ovaj postupak treba da ponavljate svakog dana dve nedelje, sve dok se so dobro ne istopi. Posle tog perioda produvajte kupus s vremena na vreme. 

 

Voda u kupusu, takozvani raso, biće bistra, a vaš kupus za nekih mesec dana spreman za upotrebu. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker