Ko ima sećanja iz vojske verovatno pamti miris određenih jela, a ovaj tradicionalni ručak je osmišljen još u doba Napoleonovih ratova.
Grenadir marš je mnogima omiljeno jelo, poznato i pod nazivom nasuvo sa krompirom, ukoliko ste iz Vojvodine. Vaše bake su ovo sa zadovoljstvom spremale, a njegova prednost je i ta što je ovaj obrok jako zasitan, a jeftin.
Krasi ga lakoća spremanja i malo sastojaka, potrebno vam je malo krompira, brašna i testenine za obrok koji vraća u prošlost i oživljava uspomene. Austrougarski vojnici su jeli grenadir marš jer je jako kaloričan, hranljiv, jeftin, a nije kvarljiv.
Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 300 gr testenine
- 2 glavice crnog luka
- 100 gr dimljene slanine, po želji
- 1 dl ulja
- so, biber
- kašičica aleve paprike
Priprema:
Kuvajte krompir u ljusci, pa ga onda oljuštite i isecite na kocke. Testeninu kuvajte odvojeno i posle procedite, a vodu pre kuvanja posolite. Za to vreme možete pržiti luk kom ćete dodati i sitno iseckanu slaninu.
Krompir dodajte u smesu sa lukom i slaninicom i začinite biberom i alevom paprikom. Sve zajedno dinstajte neko vreme, pa naknadno dodajte testeninu.
Ovo jelo je pogodno i zbog toga što je moguć neograničen broj sastojaka, ali i količina, sve možete dodavati po ukusu. Ukoliko volite, možete dodati malo više ljute paprike jer odlika pravog grenadir marša je upravo to, ali opet, sve je stvar ukusa.