Kiseli kupus, kiseli karfiol, šarena salata ili samo stari dobri ajvar mogu vam potrajati duže ukoliko obratite pažnju na ove sitnice
Zimnica se često naziva pravom riznicom hranljivih materija, na prvom mestu vitamina C i laktobacila.
Obilje bakterija u zimnici menja ukus povrća, odnosno smanjuje im šećere i skrob, a ovako konzervirana hrana jača imuni i digestivni sistem, obezbeđuje duži osećaj sitosti, obnavlja energiju, čisti kožu, izbacuje slobodne radikale i višak holesterola...
Koje god povrće da kiselite, nećete pogrešiti, ali greške su moguće u samoj pripremi zimnice. Ukoliko ih napravite, sve pripremljeno može da propadne!
- Razmera
Ključ pripreme kvalitetne zimnice jeste pravi odnos sastojaka – recimo, ako ajvar ne pravite samo od paprika, na tri kilograma paprika ide jedan kilogram patlidžana. Najvažnije je, naravno, koliko soli dodajete hrani koja se fermentiše, a pri kiseljenju kupusa se smatra da je optimalna količina soli koja treba da se doda na 10 litara vode kod pripreme kiselog kupusa 400 grama.
- Samo povrće
Za pripremu zimnice birajte čvrste plodove koji nemaju oštećenja na površini, niti bilo kakve tačkice i promene jer su one prvi znakovi propadanja povrća. Zato je veoma važno da ne koristite ni prezrelo povrće, jer će se ono pokvariti nedugo nakon pripreme i propašće vam sav trud.
Isto tako, što se tiče pripreme ajvara, uvek odaberite deblje i zrelije paprike jer su one kvalitetnije, a zamolite prodavca i da vam jednu zaseče kako biste videli koliko su tanki ili debeli zidovi ploda.
- Mesto na kom se čuva zimnica
Da bi vam kiseli kupus, karfiol i ostala zimnica trajali duže, čuvajte je na suvom i hladnom mestu. Tegle ne smeju da budu na promaji, direktno izložene sunčevoj svetlosti, okružene toplotom i bilo kakvom vlagom jer su to sve faktori koji utiču na fermentaciju i kvare povrće.
- Loše sterilisane tegle
Ukoliko su vam tegle nesterilisane ili loše sterilisane, to znači da su u njima ostali štetni mikroorganizmi, a to je najznačajniji faktor u procesu fermentacije povrća.
Kako sterilisati tegle? Dobro oprane staklene tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u tegle ne bi ušao vazduh.