Došao je period spremanja zimnice, a s tim i razni recepti uz koje će nam zima biti mnogo lepša.
Postoji više vrsta zimskih salata, a jedna od popularnijih je i carska. Ona će vas osvojiti svojim bojama i ukusom.
Recept za carsku salatu je jedinstven zbog načina pripreme, ali i lakoće spremanja, stoga će ova vitaminska bomba postati vaš glavni adut tokom zime.
Sastojci:
- 2 kg očišćene paprike
- 2 kg očišćene šargarepe
- 2 kg očišćenog karfiola
- 2 kg krastavčića kornišona
- 1 veza peršuna
- 200 g šećera
- 240 g soli
- 2 jogurtske čaše vinskog sirćeta
- 1 kesica konzervansa
- 1 kesica vinobrana
- po ukusu bibera i belog luka
Priprema:
Svo povrće oprati, odstraniti višak i iseckati sitno. Tako pripremljeno povrće izmešajte u jednoj većoj vangli. Bitno je da sirće, so šećer i praškove izmešate posebno, pa onda prelijete preko povrća.
Tako dobijenu smesu ostavite da odstoji oko sat vremena i povremeno mešajte da bi omekšalo. Nakon toga, sipajte u tegle i dobro pritiskajte. Nekoliko zrna bibera stavite po sredini i na vrhu tegle, pa ih zatvorite.