Voleli ga svež ili ne, karfiolu iz zimnice malo ko može da odoli
Karfiol spada u red najzdravijeg povrća, ali i u ono koje prečesto zaboravljamo. Nepravedno zanemaren, karfiol je vredan dar prirode koji se može pripremiti na bezbroj načina, ali jedan od najpopularnijih svakako je kiseli karfiol u zimnici.
Ovo povrće, inače, u 100 grama ima samo 25 kalorija, što ga čini niskokaloričnom namirnicom, a karfiol će vam biti od velike koristi bili na dijeti ili ne.
U 100 grama on ima samo pet grama ugljenih hidrata, skoro zanemarljivu količinu masti, a obiluje mikronutrijentima poput vitamina iz B kompleksa i vitamina C, fitohemikalijama, proteinima i vlaknima. Tu su i brojni minerali: kalijum, fosfor, selen i mnogi drugi.
Karfiol ima snažno antioksidativno dejstvo, zbog čega je on odlično sredstvo za prevenciju mnogih oboljenja, uključujući i kancer.
Naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ovog povrća može da smanji upale i sačuva kardiovaskularno zdravlje, kao i da pomać u detoksikaciji, smanji rizik od srčanog i moždanog udara, reguliše nivo holesterola u krvi...
Kiseli karfiol
Sastojci:
- 1 velika glavica karfiola (oko 2 kilograma) ili dve manje
- 3 litra vode
- 3 decilitra sirćeta
- 10 kašika šećera
- 3 kašike soli
- 1 kesica vinobrana
Priprema
Dobro operite karfiol, pa ga podelite na cvetiće i stavite da odstoji 10 minuta u hladnoj vodi.
Za presolac u duboku šerpu sipajte tri litra vode, sirće, šećer i so, skuvajte, pa ostavite da se hladi.
Za to vreme, sipajte vodu u drugu šerpu, posolite i ostavite da proključa, pa ubacite karfiol i kuvajte oko tri minuta. Potom izvadite cvetiće karfiola i vratite ih u hladnu vodu na minut-dva. Zatim procedite i ređajte cvetiće u sterilisane tegle.
U presolac sipajte 1 kesicu vinobrana (oko 5 grama), dobro promešajte, pa time prelijte cvetiće karfiola.
Zatvorite tegle.